Család

Hogyan lehet növelni a kollagén mennyiségét a bőrben?

Hogyan lehet növelni a kollagén mennyiségét a bőrben?

Kép forrása: pexels.com

A kollagént a fiatalság fehérjének nevezik, mert ez felelős a sűrűségéért és rugalmasságáért. Kulcsfontosságú összetevője a csontoknak, a bőrnek és a bőr egyéb részeinek. Maga a bőr közel 80%-ban kollagént tartalmaz. Ha szintje csökken, petyhüdtté válik, és nem lesz egészséges.

 

Mi is az a kollagén?

A kollagén a legértékesebb és legbőségesebb fehérje a szervezetben. A "kollagén" szó görög eredetű - a "kola" gumit, a "gén" pedig a gyártást jelenti.

A kollagén egy rostos (fibrilláris) fehérje, amely az intercelluláris anyag fő összetevője. A kötőszövetben található, amely a test különböző részeit alkotja, beleértve az inakat, szalagokat, bőrt és izmokat.

Számos fontos funkciót lát el, amelyek közül most csak a bőrre koncentrálunk, ahol megfelelő szerkezetet, feszességet, rugalmasságot ad neki, emellett serkenti a regenerációs folyamatokat.

“A kollagén a bőr vázának egyik eleme (a hialuronsavval és az elasztinnal együtt). Rugalmas és tartós kollagén rostokat hoz létre - 1 szál 1 mm átmérőjű akár 10 kg terhelést is képes elviselni.”

 

A bőr kollagén hiányának tünetei

Sajnos minél idősebb leszel, annál inkább csökken a kollagéntermelés. Idővel a kollagénrostok által alkotott hálózat vékonyodni és gyengülni kezd. Ennek az az oka, hogy csökken a kollagén sűrűsége és a bőr vastagsága. A fontos szerkezeti fehérjék szintézise is csökken.

“Az életkorral csökken a szervezet kollagéntermelése. A folyamat 25-30 éves korban kezdődik, és a kollagénveszteséget évi 1%-ra becsülik. 60 éves kor után a bőr kollagéntermelése gyakorlatilag leáll.”

Általában a genetika felelős a kollagénvesztés folyamatáért, de a hormonális zavarok, a krónikus stressz, a szervezet túlterhelése és a napsugárzás is felelős. A kollagénrostokra a legpusztítóbb az UV sugárzás.

Emellett a kollagént tönkreteheti az étrendben lévő felesleges cukor és só, valamint az alkoholfogyasztás és a dohányzás. Mindez a térfogat és a feszesség fokozatos, de észrevehető elvesztéséhez vezet.

 

A bőr kollagénvesztése a kollagénrostok gyengüléséhez és lebomlásához vezet, és ennek eredményeként:

  • a bőr kiszárad
  • a bőr elveszti tónusát és feszességét
  • ráncok jelennek meg
  • a bőr fénytelenné válik
  • a bőr elveszíti fiatalos ragyogását

 

Hogyan lehet természetes módon stimulálni a kollagéntermelést?

A kollagén óriási szerepet játszik a bőr erősítésében, valamint a rugalmasságban és a hidratálásban. Ha észreveszed, hogy bőröd kiszárad, ráncosodik és megereszkedik, az a kollagénhiány jele lehet.

Ha ezen felül a hajad töredezni kezd, és túlzottan hullik, a körmeid pedig törékenyek és szárazak, ideje felülvizsgálni étrendedet.

 

Mit együnk a kollagén helyreállításának érdekében?

Számos élelmiszer természetes módon növelheti a kollagénszintet. A kollagén az állatok kötőszövetében található. Tehát olyan élelmiszerek, mint a csirke bőr, sertésbőr, csontleves, csülök, csirkeláb, belsőségek, feldolgozott hústermékek, például hús, marhahús és hal stb. természetes kollagénforrások.

A C-vitamin és az arginin szükséges a kollagén termeléséhez a szervezetben. Az arginin megtalálható a baromfiban, a halban, a diófélékben, a zabpehelyben, a szójában és a napraforgómagban.

A citrusfélék, a brokkoli és a kaliforniai paprika gazdag C-vitaminban. Tudományos jelentések azt mutatják, hogy nagy dózisú C-vitamin rendszeres bevitele akár többszörösére is fokozhatja a kollagénszintézist.

A C-vitamin felszívódását viszont fokozza az A- vitamin, amely megtalálható a vajban, tojásban, tejben és tejtermékekben, zsíros halban, belsőségben, spenótban, káposztában, sütőtökben és édesburgonyában.

 

Fizikai aktivitás és kollagéntermelés

A fizikai aktivitás elsősorban a test erősítéséhez és a jobb kondícióhoz kapcsolódik, de jótékony hatással van a bőrre is. Minden intenzívebb mozgás ugyanis javítja a vérkeringést, és oxigénnel telíti a szervezetet.

“A szisztematikus és intenzív fizikai aktivitás, beleértve az extrém sportokat is, hozzájárul a kollagénrostok fokozott pusztulásához és szintézisének megzavarásához.”

Itt érdemes megjegyezni, hogy a túlzott fizikai aktivitás több kárt okozhat, mint hasznot. A túl nehéz edzés befolyásolja a szabad gyökök megjelenését, pl. a fiatalos bőr örök ellensége.

A szabad gyökök elpusztítják a kollagénrostokat. Ezért olyan fontos a mértékletesség!

Mozogj rendszeresen, de ne terheld túl a tested. Ne feledkezzünk meg a regenerációról, a hidratálásról és az alvásról sem.

 

#család #egészség