Család

Hogy fürdessük meg a babát?

Hogy fürdessük meg a babát?

Kép forrása: pixabay.com

A baba fürdetése sokak számára jelent nagy kihívást, különösen akkor, amikor még nem alakult ki a rutin, netán a baba nem szereti a vizet. Ahhoz, hogy a fürdés ne kínlódás és szenvedés legyen, nem árt néhány tanácsot betartani.

 

Fontos az előkészület

Először is készüljünk elő megfelelően a fürdetésre, győződjünk meg arról, hogy a szobában elég meleg van, egy kis kádba tegyünk meleg vizet, készítsünk oda mindent, amire szükségünk lehet, törülközőt, tiszta ruhát, pelenkát és így tovább. Fontos, hogy a fürdetést próbáljuk meg örömként megélni, ami sokszor nehéz, főleg, ha a baba nyűgös, nem szeret fürdeni, ilyenkor kínszenvedés, de próbáljuk meg nem elveszíteni a türelmünket. Készítsünk be apró színes játékokat a vízbe, ami elvonja a baba figyelmét, ami játékossá teszi a fürdetést.

Érdemes nem közvetlenül etetés után megfürdetni a babát, mint ahogy akkor sem ajánlott, amikor nagyon éhes. Ha megvan a meleg vízzel teli babakád, a tiszta ruhák, a vatta, a pelenka, akkor ideje ellenőrizni a víz hőmérsékletét. Vannak erre speciális hőmérők is, de egy pár nap után már kialakul a rutin, és elég a csuklóval vagy könyökkel ellenőrizni a hőmérsékletét. A vizet érdemes megkeverni, hogy ne legyenek benne forró foltok. Az ideális hőmérséklet 36-37 fok. A kádat pedig nagyjából félig töltsük meg meleg vízzel, nagyjából 15 centi magasan elég. Az első hónapban a sima víz a legjobb a baba bőrének, ne adjunk a vízhez semmilyen fürdető olajat, tusfürdőt.

Ne hagyjuk magára!

Miután levetkőztettük a babát, óvatosan tegyük bele a vízbe úgy, hogy az egyik kezünkkel a karját fogjuk, és megtámasztjuk a fejét és a vállát. Először a szemét, a száját és a füleit tisztítsuk meg, óvatosan, nedves vattával vagy mosdókesztyűvel. A másik kezünkkel pedig vizezzük be a babát. Fontos, hogy soha ne hagyjuk a babát a kádban, számos kockázatot rejt magában. A baba haját a fürdetés végén mossuk meg, hisz így nem hűl ki a feje. A babák általában élvezik a fürdést, hisz az anyaméhben töltött időre emlékezteti őket, de fontos, hogy kialakuljon a megfelelő rutin és hogy ne jóllakottan, illetve ne éhesen fürdessük, mert az nem jó a babának.

Amikor végeztünk, vegyük ki a kisbabát a kádból, úgy, hogy az egyik kezünk a háta és a karja alatt van, a másik kezünkkel pedig fordítsuk magunk felé és tegyük rá a fürdőlepedőre. Dörzsölés helyett finoman nyomkodva szárítsuk meg a bőrét a törülközővel, és ügyeljünk arra, hogy a bőrredők alatt is száraz legyen a bőre. Fürdetés után bekenhetjük babaolajjal, meg is masszírozhatjuk, ami már az esti nyugalmat is elősegíti. Hisz ilyenkor a baba ellazul, megnyugszik, könnyebb lesz az elalvás is.

(LM)