Család

Hány éves kortól nézhet tévét a gyerek?

Hány éves kortól nézhet tévét a gyerek?

Kép forrása: pixabay.com

Egy új baba érkezése közel sem problémamentes időszak, ami az első években rengeteg szabályt tartogat. Fél éves kortól sok anyuka tapasztalja, hogy a baba kíváncsian fordul oda a tévé képernyőjéhez, amire úgy szoktak reagálni, hogy hagyják.

 

Az újszülött három éves koráig egy olyan fázisban van, ahol nagyon fontos fejlődési folyamatok zajlanak le az agyában, mivel ilyenkor épülnek ki az alapvető idegi struktúrák. A környezeti ingerek fontos szerepet játszanak az agy működésében és fejlődésében, amibe a tévé egyszerűen nem fér bele. A folyamatos fejlődésnek lassúnak és kiegyensúlyozottnak kell lennie, a babának hallania és értenie kell a dolgokat.

Mikor lehet tévézni?

A szakértők szerint a babának két-három éves koráig egyáltalán nem szabad tévét néznie, és hét éves koráig csak korlátozott mértékben. Ha túl korán kezdi a folyamatosan villogó képek bámulását, akkor növeljük a kockázatát annak, hogy később beszédfejlődési zavarok, hiperaktivitás vagy akár alvászavarok lépjenek fel nála. Természetesen számolni kell a képernyőfüggőséggel is, ami egyre több gyereknél (és kevésbé gyereknél) tapasztalható.

Egy baba akkor fog a legkiegyensúlyozottabban fejlődni, ha nyugodt körülményeket teremtünk neki, és engedjük, hogy szabadon mozogjon és játsszon. A ritmikus versikék, az ének, a beszédhangok és a friss levegő elvégzi a feladatát, éppen annyira stimulálják a kicsit, amennyire az agynak is szüksége van. Jó látni, hogy egyre több anyuka fogadja meg ezeket a tanácsokat, és sokan a tévé nélkül élnek tovább.

(LM)