Család

Beteg az egész család? Így kezeljük jól a helyzetet

Beteg az egész család? Így kezeljük jól a helyzetet

Kép forrása: pixabay.com

Betegnek lenni nem öröm, ilyenkor az ember nem tudja ellátni mindennapi feladatait, nem csak az ő, hanem a család élete is megváltozik. Ha csak egy-két napos nátháról, megfázásról van szó, azt még valahogy el lehet viselni, de mit tegyünk, ha az egész családot hetekre ágyba kényszeríti a betegség?

 

Ritkán van, hogy a betegséget csak a család egyik tagja kapja meg, különösen ha vírusos megbetegedésről van szó. Ha valaki a családban megbetegszik, fontos, hogy különösen figyeljünk a higiéniára, hogy tartsuk be az alapvető szabályokat és gondosan ügyeljünk arra, hogy a beteg embert a lehető legjobban elkülönítsük a többi családtagtól. Fontos, hogy rendszeresen szellőztessünk, cseréljük az ágyneműt, mossuk gyakrabban a ruhákat, a porszívózás, felmosás is legyen gyakoribb.

Betegen ne menjen iskolába a gyerek

Akármennyire is igyekezünk, bizony gyakori, hogy ilyenkor a többi családtag is megbetegszik. Szerencsére általában nem egyszerre dönti le az egész családot a betegség, így mindig lesz olyan tagja a famíliának, aki éppen jobban van és a szükséges dolgokat el tudja végezni. Jó, ha van a közelben egy szülő, aki adott esetben el tudja látni az egész családot étellel, de ha nincs más megoldás, inkább rendeljük házhoz az ennivalót, hisz ilyenkor ne pazaroljuk főzésre az egyébként is korlátozott mértékben rendelkezésre álló energiát.

Ha a szülők betegek, valószínűleg a gyerekek is azok lesznek. Ha vírus került a családba, elég a házipatikai szerek használata, ha bakteriális a fertőzés, akkor szedjünk antibiotikumot, láz esetén pedig lázcsillapítót. Ha csemeténk is megbetegszik, akkor alap, hogy ne menjen iskolába, óvodába. Hisz hiába érzi egész jól magát, hiába csak egy kis nátha, kis köhögés, neki már szenvedés végigülni a napot. Nem beszélve arról, hogy az osztálytársak, ovistársak is elkaphatják a betegséget. Sok szülő úgy van vele, hogy egy-két nap még nem a világ vége, amíg még nincs nagyon rosszul csemetéjük, beviszik a közösségbe. Hisz ha a szülő nem beteg, akkor dolgozni kell, ez azonban nagyon rossz megoldás, hisz az első pár napban a legfertőzőbbek a betegek.

Egy-két hét és visszaáll a rend

Fontos, hogy ha az egész család lebetegedett, se feledkezzünk meg a higiéniai szabályok betartásáról, mondván, hogy már úgyis mindegy. Nem mindegy, ilyenkor is fontos, hogy szellőztessünk, fogyasszunk sok folyadékot, vitamint, mossunk, takarítsunk, persze erőnkhöz mérten. Egy légúti fertőzésből általában egy-két hét alatt meggyógyul az ember, igyekezzünk ezt az időszakot türelemmel viselni. Bár sokszor, különösen ott, ahol kisgyermek is van, ez valóban nagyon nehéz.

(LM)