Család

Az ásásmentes kertészkedés előnyei

Az ásásmentes kertészkedés előnyei

Kép forrása: pixabay.com

Az ásásmentes kertészkedés egyre népszerűbb módszer a kertészkedők körében, hiszen számos előnyt kínál mind a talaj, mind a növények, valamint a kertészek számára. Nézzük meg bővebben is a témát, miért éri meg áttérned no-dig kertészkedésre?

 

Mit jelent az ásásmentes kertészkedés, hogy néz ez ki?

Egy olyan kertészeti módszerről beszélünk, amely során a talajt nem ássák vagy forgatják fel, hanem a talajfelszínre helyezett szerves anyagok (például mulcs, komposzt) révén javítják a talajminőséget és elősegítik a növények növekedését. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a kertészek rétegekben helyeznek el szerves anyagokat a talaj felszínén, folyamatosan takarva azt.

 

Talajegészség megőrzése és javítása

A módszer egyik legnagyobb előnye, hogy segít megőrizni és javítani a talaj egészségét. A hagyományos kertészkedési módszerek gyakran felborítják a talaj szerkezetét és megzavarják a benne élő mikroorganizmusokat. Az ásásmentes kertészkedés lehetővé teszi, hogy a talaj természetes szerkezete megmaradjon, ami kedvez a talajban élő baktériumok, gombák és más mikroorganizmusok számára, melyek elengedhetetlenek a talaj tápanyagellátásában és a növények egészségének fenntartásában.

Mind a talajerózió, mind a talajtömörödés jelentős problémát jelenthet a hagyományos kertészkedési módszereknél. A szabadon, az elemeknek kitett föld kiszárad, porlik, elviszi a szél, valamint összetömörödhet ott ahol sűrűn jársz.

Ezeket a problémákat előzi meg a vastag mulcs réteg, amely egyfajta védőréteget húz a felszínre, amely jól állja a taposást, se az erős szél, se a tűző nap nem tud kárt tenni benne.

 

Vízmegtartó képesség javítása

Az ásásmentes kertészkedés jelentős mértékben javítja a talaj vízmegtartó képességét is. A talaj felszínén hagyott szerves anyagok segítenek megőrizni a nedvességet, csökkentve a párolgást és biztosítva, hogy a víz mélyebben behatoljon a talajba. Ez különösen fontos a szárazabb időszakokban, amikor a növényeknek nagyobb szükségük van a rendelkezésre álló vízre.

A humuszban gazdag talaj szivacsként szívja fel a vizet, egy-egy gyors zápor nem elsodorja amit ér, hanem be tud szivárogni a talajba, majd amikor a növényeknek leginkább szükségük van nedvességre, akkor hozzá tudnak jutni.

Az ásásmentes kertészkedés tehát hozzájárul ahhoz, hogy a növények egészségesebbek és ellenállóbbak legyenek a szárazsággal szemben.

 

Idő- és energiatakarékosság

Az ásásmentes kertészkedés idő- és energiatakarékos megoldás is. Az ásás és a talajművelés kemény fizikai munkát igényel, ami sok időt és energiát vesz igénybe. Ezzel szemben az ásásmentes módszerrel jelentősen csökkenthető a kertészkedésre fordított munkaidő és fizikai erőfeszítés. A talaj felszínének mulcsozása és komposztálása egyszerűbb és kevésbé megterhelő feladat. Gondolj csak bele, nem kell többet komposzthalmot készítened, egy helyre hordanod a lebomló anyagokat, átrostálni a komposztot, majd visszahordanod a kertre.

Ugyanígy elfelejtheted a drága pénzen vásárolt virágföldet is, ha minden lemetszett növényi részt azonnal a növény tövéhez darabolsz, akkor nem lesz semmi ilyesmire szükséged.

Időd, pénzed, energiád szabadul fel, amit hasznosabban is eltölthetsz, mint gazolás – például a kertben való gyönyörködéssel.

 

Biológiai sokféleség növelése

Az ásásmentes kertészkedés elősegíti a biológiai sokféleséget is. A talajban élő mikroorganizmusok és más élőlények száma és sokfélesége nő, mivel a talaj szerkezete és mikroklímája kedvezőbbé válik a számukra. A növények gyökérzónája is gazdagabbá válik, ami elősegíti a növények tápanyagfelvételét és egészségét. Az ásásmentes kertészkedés emellett kedvez a hasznos rovaroknak és más élőlényeknek is, amelyek segítenek a kártevők elleni védekezésben és a beporzásban.

 

Természetbarát és fenntartható módszer

Az ásásmentes kertészkedés egy természetbarát és fenntartható módszer, amely kevesebb kémiai anyag és műtrágya használatát igényli. A talaj természetes tápanyagkörforgása és mikrobiológiai aktivitása révén a növények egészségesebbek és ellenállóbbak lesznek a betegségekkel és kártevőkkel szemben. Ezáltal csökkenthető a kémiai vegyszerek alkalmazása, ami jótékony hatással van a környezetre és az egészségre egyaránt.

 

LM