Család

Álmatlan nappalok és éjszakák, avagy miért nem alszik a kisbabánk?

Álmatlan nappalok és éjszakák, avagy miért nem alszik a kisbabánk?

Kép forrása: pixabay.com

Amikor megszületik a baba, a szülők többsége lélekben már fel van arra készülve, hogy egy ideig most nélkülöznie kell a zavartalan, 6-8 órás éjszakai alvásokat, és éjszaka többször is fel kell majd kelnie a kicsihez.

 

Igen ám, de vannak olyan esetek, amikor nemcsak azért nem tudjuk kipihenni magunkat, mert éjjel 3-4 óránként fel kell kelnünk etetni és tisztába tenni csemeténket, hanem azért, mert kisbabánk nem akar aludni. Sok szülő ilyenkor kétségbe esik, és azt hiszi, valamit nem csinál jól. A „nem alszik a baba” problémának több oka is lehet.

Azt mindenképp érdemes szem előtt tartani, hogy a babák sem egyformák, más a bioritmusuk, az alvásigényük. Még az egypetéjű ikrek alvásciklusa sem egyforma, így ne lepődjünk meg, ha a baba nem úgy viselkedik, mint a testvére az ő korában, vagy épp a barátnőnk kislánya/kisfia.

Mi okozhatja, hogy nem alszik a baba?

Az, hogy a baba nem alszik rendesen, az lehet időszakos dolog, de egy rossz napi rutin is okozhatja, ahogy számos más dolog is:

- órákig tartó altatások, amikor mindenáron el akarjuk altatni a babát

- kiszámíthatatlan napirend

- hosszú éjszakai fennlétek, nagy nappali alvások, ez azt mutatja, hogy megfordult a baba ritmusa

- rövid alvások napközben,

- 10 perces bealvások cicin, autóban vagy a babakocsiban,

- az egész napos nyűgösség, türelmetlenség, és sírás

- túl sok inger

- betegség

- fogzás

- fejlődési ugrás

Akár a végtelenségig is lehet sorolni, hogy mi okozza azt, hogy a babánk nem alszik eleget, esetleg úgy, ahogyan a korának megfelelően kellene.

Mit tehetünk?

Az első lépés a betegségek kizárása legyen, ebben a gyermekorvosunk biztosan a segítségünkre lesz. Ha nem betegség okozza az álmatlanságot, akkor érdemes végiggondolni a csecsemő napirendjét, és azt is, hogy mi mit várunk el. Sokszor irreálisak az elvárásaink szülőként, mert bezzeg más gyereke ekkora korban már végigalussza az éjszakát, esetleg 2-3 órát is alszik egyszerre. Legyenek reális elvárásaink, és figyeljük meg, hogy valójában milyen a baba napi ritmusa. Amint ez megvan, érdemes végigvenni azt is, mi okozhatja a problémát: fogzás, fejlődési ugrás, esetleg betegség, szeparációs szorongás stb.

Azt is vegyük sorra, hogy min tudunk változtatni, és min nem. Ha a babánk nem egy nagy alvó, és csak rövid 1-2 órás alvásokban tud aludni, akkor ezen nem biztos, hogy tudunk változtatni. Azon viszont igen, hogy a napi többszöri 10 perces szundikat kiiktassuk. A baba alvási környezetén, az elalvás előtti rutinon, a napirenden, és az alvási szokásokon mind-mind tudunk változtatni.

(LM)