Család

A családdal eltöltött minőségi idő fontossága

A családdal eltöltött minőségi idő fontossága

Kép forrása: pixabay.com

Sokszor hallani, hogy a napi 24 óra semmire sem elég. A felnőttek dolgozni, a gyerekek tanulni járnak, ami után kikapcsolódásra és pihenésre van szükség.

 

A telefonok és online elérhetőségek sem segítenek abban, hogy az emberek inkább együtt akarjanak lenni, ami a gyerekes családoknál is egyre nagyobb problémát jelent. Hiába halljuk, hogy a közösen eltöltött idő mindennél fontosabb, sokan úgy hiszik, hogy ezt a tévé előtt ülve is lehet művelni.

Miért legyenek közös programjaink?

Valójában a családi programok igazi élményt és feltöltődést nyújtanak, ami nemcsak a szülőknek, hanem a gyerekeknek is sokat jelent. Amikor együtt vagytok, akkor a picik visszajelzést kapnak, és azt érzik, hogy ők is értékes tagnak számítanak. Az önértékelés nagyon esendő tulajdonság, és az iskolai bullying megnehezíti azt.

Ha a család nemcsak havonta egyszer ül össze, hanem a hétköznapokban is minőségi időt tölt együtt, akkor sokkal nagyobb eséllyel tanulnak meg viselkedni a gyerekek is. Nem kell nagy dolgokra gondolni, elég, ha a közös vacsorázástól eltiltjuk a technológiát. Ne szóljon semmi a háttérben, ne lehessen telefonozni, hogy mindenki meg tudja hallgatni a másikat. Sokszor éppen a szülők mutatják a rossz példát, úgyhogy kezdjék ők a változást. A beszélgetés azt jelenti, hogy meghallgatjuk a másikat, úgyhogy ezek a vacsorák erre is megtanítják a fiatalabb korosztályt.

Jó emlékek után jó felnőttek lesznek

Azok a gyerekek, akik nem kapnak elég figyelmet a szüleiktől, felnőtt korukban sem fognak tudni működő kapcsolatot kialakítani, vagy legalábbis nehezükre fog esni. Minél több időt tölt valaki egy szerető családban, annál biztosabb lesz önmagában és a kapcsolataiban, ami a mindennapi élet során is meglátszódik.

Egyesek úgy gondolják, hogy az emlékek nagy mértékben befolyásolják a későbbi viselkedési formákat. Ez teljes mértékben igaz, mert a régi emlékeink alapján cselekszünk később is, tehát nem mindegy, hogy mihez szoktunk hozzá az elmúlt években. Ha már kis korban sok együtt töltött idő van mögöttünk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy ezek örök emlékként maradnak meg mindenkiben.

(LM)