Család

A babaágy titkai

A babaágy titkai

Kép forrása: pixabay.com

Egy kisbaba érkezése a családba nagy öröm, ahhoz azonban, hogy ez az öröm felhőtlen legyen és a mindennapok nehézségeit könnyebben át tudjuk vészelni, nem árt felkészülni. Ahhoz, hogy a babának mindene meglegyen, időben el kell kezdeni gondolkodni és ilyenkor általában sarkalatos kérdéssé válik a babaágy, a kiságy is.

 

Mózeskosár, babaöböl

Hol aludjon a baba? Ez is sokak számára nagy kérdés, hisz a szülők szeretnék minél közelebb tudni magukhoz csemetéjüket, viszont szeretnének kényelmesen is aludni. A szakemberek azt tanácsolják, hogy a kisbaba életének első hat hónapjában tanácsos a szülőkkel egy szobában aludni. Ilyen esetekre kiváló egy mózeskosár, de ma már léteznek különböző babaöblök is, melyeket a szülői ágyhoz lehet rögzíteni. Akár az öbölben, akár a kosárban alszik a baba, nemcsak azért jó ez, mert a szülő hamarabb tud reagálni, ha felébred a pici, hanem azért is, mert erősebb kötődés alakul ki a baba és a szülő között.

Azonban eljön az idő, amikor ideje beszerezni a kiságyat. Amikor a baba már átfordul, amikor  már kinövi a mózeskosarat, itt a kiságy ideje. Hogy mi a jó babaágy titka? Vannak olyan alapvető kritériumok, melyeknek meg kell felelnie egy babaágynak ahhoz, hogy a baba biztonságban legyen, a szülők pedig nyugodtan tudjanak aludni. A biztonság tehát alapkérdés. Fontos, hogy a kiságy megfeleljen az előírt szabályoknak, hogy a baba kényelmesen és biztonságosan tudjon benne feküdni.

Biztonsági és kényelmi szempontok

A lényeg tehát, hogy minden oldalról körül legyen véve a baba, így lesz biztonságban. Fontos, hogy kilásson a kiságyból és hogy keringjen benne a levegő. A rácsok ne legyenek túl közel sem túl távol egymástól, a függőleges rudak általában 5-7 centire megfelelőek, így megakadályozva a baba testrészeinek beakadását. Fontos az is, hogy legalább két helyzetben állítható legyen a kiságy, így amíg kicsi a baba, egyszerűbb a szülők dolga, amikor kiveszik a kiságyból. De ahogy nő, úgy lehet egyre lejjebb az ágy alja, így tud a baba felállni és nem kiesni az ágyból.

A kiságy anyaga is nagyon fontos, a legjobb, ha természetes anyagból van, a fa legyen sima, repedések, forgácsok nélkül. Vannak persze fém kiságyak is, melyek szintén biztonságosak lehetnek. A kiságy kiválasztásnál fontos a praktikum is, hogy lehetőség szerint rendelkezzenek beépített komóddal, pelenkázóval, hisz ezek mind megkönnyítik a szülők dolgát. Ezen kívül az is hasznos, hogy ha normál ággyá alakíthatók később. A kiságy vásárlását érdemes alaposan megfontolni, hisz típustól függően több évig is jó szolgálatot tehet egy jó kiságy.

(LM)