állás kalauz

Pszichometriai tesztek a munkaerőpiacon

Pszichometriai tesztek a munkaerőpiacon

Kép forrása: pixabay.com

Sok munkáltató kéri arra a jelentkezőket, hogy végezzenek el egy vagy több pszichometriai tesztet. Ezek a tesztek intellektuális képességeket, érdeklődést és személyiségvonásokat vizsgálnak. Nem a tudás szintjét mérik, hanem magukat a képességeket. De vajon lehet-e az ilyen tesztekre készülni?

 

Sok a betöltetlen állás

Napjainkban egyre több a betöltetlen állás, ez azonban nem jelenti azt, hogy egy-egy jó állásért ne lenne nagy a harc. És még ha nincs is így, a nagyszámú jelentkezők közül kellenek módszerek, melyekkel a munkáltató kiválasztja a legjobb jelöltet vagy jelölteket. A Lépés Magazin oldalon most ingyenes hirdetésfeladási lehetőséggel várják az ügyfeleket. Így aki állást hirdet, itt nyugodtan megteheti. Ez az online magazin ugyanis folyamatosan frissülő érdekes és szórakoztató tartalmával egyre több látogatót vonz, így azokat is, akik épp állást keresnek.

A tesztek jelentősége

A munkaerő kiválasztásánál és később fejlesztésénél is nagy jelentősége van a pszichometriai teszteknek, ezeket a munkáltatók már évek óta használják. Számos módon mérhetik fel a képességeket, gyakorlati készségeket és kompetenciákat, mint például a verbális és numerikus gondolkodás, a technikai tesztek vagy épp a személyiséget feltérképező tesztek. Ilyenkor a leendő munkáltató képet kap az érzelmi intelligenciáról, az erősségekről, gyengeségekről és akár a munkastílusunkról is.

Tippek a tesztelés előtt

Ha még nem voltunk ilyen teszten, akkor érdemes előzetesen gyakorolni ezeket. Sokan ugyanis stresszhelyzetbe kerülnek ilyenkor, ez pedig igen nagy hatással van a teljesítményre. Magukra a személyiségtesztekre nem lehet gyakorolni, itt a legfőbb tanács, hogy válaszoljunk őszintén a kérdésekre és ne arra gondoljunk, hogy mi állhatott a háttérben a kérdés feltételekor. Fontos, hogy ne hagyjuk, hogy az idegesség eluralkodjon rajtunk, próbáljuk meg figyelmesen elolvasni a kérdéseket és a nehezebbeket hagyjuk a végére. Dolgozzunk gyorsan és pontosan, inkább a pontosságra, a helyes válaszadásra törekedjünk, mint arra, hogy minden kérdés meg legyen válaszolva. 

#álláskalauz