állás kalauz

Pályakezdőként állást keresni?

Pályakezdőként állást keresni?

Kép forrása: pixabay.com

Munkatapasztalat nélkül, friss, ropogós bizonyítvánnyal a kézben állást keresni sokak számára tűnik riasztónak. Azonban nagyon sok előnye is van annak, ha valaki pályakezdő álláskereső.

 

Első körben itt az szja-mentesség, ami minden 25 év alatti munkavállalót érint. Így több pénz marad a zsebben, ami egy plusz motiváció az elhelyezkedéshez. Igen ám, de hogy fogjon álláskeresésbe az, aki első  munkahelyét keresi?

Tapasztalat munkatársat keresünk

A hirdetésekben gyakran lehet találkozni azzal, hogy a munkát kínálók megszabják, hogy hány év szakmai tapasztalattal várják a leendő munkatársaik jelentkezését. Ez valahol érthető is, hisz akinek nincs munkatapasztalata, az első időkben vélhetően nehezebben boldogul majd a munka világában. Azonban ez sem feltétlenül minden esetben igaz. A szakmai tapasztalat kérdésében nem szabad az önéletrajzban valótlanságot állítani. Egyrészt egy egyszerű e-mail váltás vagy telefonálás során kiderülhet az igazság és a jelentkező kellemetlen helyzetbe kerülhet. Másrészt ha nem is derül ki, hogy nem létezik szakmai tapasztalata az illetőnek, akkor a munkavégzés során derülhet rá fény. A fontos, hogy  mindig csak igaz adatok szerepeljenek az önéletrajzban.

A szakmai gyakorlat, a diákmunka is munka

Aki az önéletrajza szakmai tapasztalat rovatába nem tud semmit feltüntetni, érdemes kicsit alaposabban elgondolkodnia. Hiszen a diákmunka is szakmai tapasztalat, mint ahogy a kötelező szakmai gyakorlat is munka. Ezeket bátran be lehet írni az önéletrajzba, aki valaha már dolgozott valamit, tüntesse csak fel.

Tárt karokkal várják a pályakezdőket is

A foglalkoztatás is hozzájárul ahhoz, hogy ma már a pályakezdők sincsenek hátrányban, mikor munkát keresnek. Egyes szektorokban akkora a hiány, hogy tárt karokkal várják a pályakezdőket is. Tárt karokkal és jó fizetéssel. Ehhez persze olyan képesítés, diploma is szükséges. Az IT-szektorban például a becslések szerint 44 ezer szakember hiányzik, egy kezdő informatikus pedig már bruttó 700 ezer forintos fizetést is kaphat, ami pár év alatt akár egymillió felé is emelkedhet.

Becslések szerint közel a teljes foglalkoztatottság, aminek lesz némi hatása a munkaerőpiacra is. Az, hogy valaki pályakezdő, nem feltétlenül jelent hátrányt, sőt, sok esetben még előnyösebb helyzetbe is kerülhet az a fiatal, aki friss diplomásként, szakemberként belép a munkaerőpiacra. Érdemes rászánni az időt az álláskeresésre és kivárni a tökéletes ajánlatot, hisz lehetőség bőven van, most az álláskeresők vannak előnyben.

(LM)