állás kalauz

Milyen típusú önéletrajzok vannak?

Milyen típusú önéletrajzok vannak?

Kép forrása: pixabay.com

Egy megfelelő önéletrajz már fél siker az álláskeresésnél. A toborzási és kiválasztási folyamathoz vezető út első lépése egy jó önéletrajz. Fontos tehát, hogy az önéletrajzunk legyen naprakész, profi munka. Ne tartalmazzon helyesírási hibákat, és természetesen csak a valóságot, az igazat írjuk bele. Az önéletrajz mellé sok esetben kérnek motivációs levelet és míg az önéletrajz egy általánosabb bemutatkozás, a motivációs levél már lehet személyesebb. Ami nagyon fontos, hogy a motivációs levél ne az önéletrajz szöveges átirata legyen.

 

Az önéletrajz azonban sokféle lehet. Az interneten számos weboldal elérhető, ahol a szükséges adatok beírásával máris a kezünkben tarthatjuk önéletrajzunkat. Emellett természetesen arra is van lehetőség, hogy az egészet mi magunk készítsük el. Az álláskeresésben előnyben vannak azok, akik önéletrajza egyedi, különleges. Különösen az olyan szakmák esetében, ahol fontos a kreativitás, mint például a grafikusoknál.

A főbb típusok

A klasszikus, időrendi önéletrajz időben visszafelé közli a főbb információkat, a munkahelyeket, tanulmányokat, szakmai tapasztalatokat. Hátránya, hogy olyan dolgokra is fény derülhet, ami nem áll az önéletrajzíró szándékában. Például ha pár év kimaradt a tanulmányokban vagy munkaerőpiacon, illetve ha nem releváns munkatapasztalatokkal rendelkezik a pályázó.

Az Europass önéletrajz is nagyon gyakori típus, ezt mi magunk ki tudjuk tölteni az interneten, könnyen elérhető és szerkeszthető. Sok munkáltató ezt várja el, az egységesség jegyében. Hátránya az, hogy túl sok olyan információt tartalmazhat, amire nincs is szükség a pályázathoz.

A harmadik fő típus a teljesítményalapú önéletrajz, ez már igazán tömör és az adott állásra szabott. Az adott munkakörhöz igazítja a szakmai tapasztalatokat, képességeket, képzettséget. Nincs benne, hogy valaki hol és  mikor dolgozott, így kifejezetten alkalmas pályakezdők számára. A pályakezdők egyébként ne essenek kétségbe, ha önéletrajzot kell írniuk, mert munkatapasztalat nélkül is van számos lehetőségük: szakmai gyakorlat, nyári munka, önkéntesség? Ezeket mind be lehet írni az önéletrajzba pályakezdőként is. Ennek az önéletrajznak az a hátrányra, hogy magáról a jelentkezőről igen keveset árul el.

Ezért is jó kombinálni egymással ezeket az önéletrajzokat, rugalmasan, tetszés szerint, a releváns információkat kiemelve. Ez azt is jelentheti egyébként, hogy nem csak egy önéletrajzzal kell rendelkeznie az álláskeresőnek, hanem többel. De ez egyáltalán nem baj, ha valaki rendelkezik egy erős alappal, egy jó vázzal, arra már könnyen rá tudja építeni a többit.

#álláskalauz #önéletrajz #cv