állás kalauz

Mi lehet az a gerilla önéletrajz?!

Mi lehet az a gerilla önéletrajz?!

Kép forrása: pixabay.com

Ha munkakeresésről van szó, akkor érdemes mindent kipróbálni. Jó példa erre az úgynevezett gerilla önéletrajz.

 

Sokan el sem tudják képzelni, hogy mi lehet ez. Ha csak magára a szóra gondolunk, akkor a gerilla hadműveletek jutnak eszünkbe. Ezek olyan csaták voltak, amiről azt hitték, hogy nem fognak nyerni, de annyira gyorsan, váratlanul és ötletesen támadtak, hogy mégis nyertek. Ugyanez igaz az önéletrajzokra.

A gerilla önéletrajz azt jelenti, hogy valami furcsa, nem szokványos, eltérő.

Nézzünk egy példát. A nagy 2008-as krízis után nehéz volt munkát találni. Az egyik ismerősöm szó szerint mindenhova elküldte az önéletrajzát, azonban csak a kupac tetejére rakták. Mit csinált ezután? Készített egy hatalmas, piros SZUPER AJÁNLAT feliratot. Úgy írta meg az egészet, mintha az adott cég élete legjobb vásárlását hajtaná végre. Bizonyára mondani sem kell, hogy felvették.

Hogyan készítsünk gerilla önéletrajzot?

Először gondolkodjunk a vállalat fejével. Minden kiválasztási folyamat során először is meg kell határozniuk azokat a minimális követelményeket, amelyekkel a jelöltnek rendelkeznie kell ahhoz, hogy jelentkezhessen az állásra. Ez az információ általában logikusan kikövetkeztethető, hiszen egy asszisztensi munkára olyan embert keresnek, aki jól ért a számítógépes programokhoz, vakon és tíz ujjal gépel stb.

Mindig számoljunk az 5 perces szabállyal. A vállalat munkatársa legfeljebb 5 (öt) percet tölt az önéletrajz átnézésével. Ilyen rideg és nyers a helyzet, de ez egyszerű gazdaságossági kérdés: 5 perc x 400 önéletrajz = 33 óra olvasás (aztán még több órát kell befektetni az előválogatásba, interjúkba stb.). A cégnek 5 perce van arra, hogy megpróbálja megállapítani, hogy a jelölt megfelel-e a keresett profil minimális követelményeinek. Ha pedig lejár a határidő, és még nem találták meg a jelöltet, akkor gondolkodás nélkül továbblépnek a következő önéletrajzra.

Ha benne akarunk maradni az öt percben, akkor tekintsük át a képesítéseinket, és készítsünk listát a képzésünkről és oktatásunkról, készségeinkről és képességeiről, tapasztalatunkról és eredményeinkről. Soroljuk fel az összes diplomát, bizonyítványt, oklevelet, oktatási intézményt és képzési programot. Vegyük figyelembe a karrier szempontjából releváns készségeket, beleértve az olyan emberi készségeket, mint a vezetés és a kommunikáció, a technikai készségeket, mint az értékesítési technikák, és a technológiai készségeket, mint a szoftverek ismerete és használata.

És hogy lesz ezekből gerilla önéletrajz? Úgy, ha egyszerűen fogalmazunk, és valahogy kiemelünk. Használjunk nyugodtan színeket, vastag betűket, nagyobb betűket. Természetesen mindig maradjunk az ízlés határán. Például nem érdemes kettőnél több betűtípust keverni. Ha online küldjük el a PDF-et, akkor ne használjunk talpas betűt, ha azonban nyomtatva visszük valahova, akkor nyugodtan. A színek kiválasztásánál is mindig törekedjünk összhangra.

Ha pedig még extrább kinézetre vágyunk, akkor használjunk saját weboldalra mutató linkeket, küldjünk videós vagy Power Pointos prezentációt, ne féljünk a formázástól, és nyugodtan tegyünk bele lógókat vagy akár képeket is.

(LM)