állás kalauz

Közösségi oldalak szerepe az álláskeresésben

Közösségi oldalak szerepe az álláskeresésben

Kép forrása: pixabay.com

Sokan nem is gondolják, de a közösségi média oldalak, mint a Facebook, az Instangram, vagy a Linkedin igen is nagy szerepet játszhat abban, hogy álláshoz jussunk. Az Y, Z generációban talán nincs is olyan, aki ne lenne jelen online valamilyen formában, ezt pedig a cégek ki is használják. Amikor valaki beküld egy önéletrajzot, akkor jellemzően csak a tapasztalatait, képesítéseit tűnteti fel, de így is van ez rendjén. A motivációs levél már kicsit többet árul el egy jelölt személyiségéről, viszont sokszor még ez is kevés, hogy egy cég döntést tudjon hozni.

 

Ilyenkor értékelődik fel a közösségi média szerepe, ugyanis ezeken az oldalakon nyilvános a legtöbb profil, a cégek pedig pontosabb képet kaphatnak a jelöltekről: a családi állapotukról, az érdeklődési köreikről, de számos más jellemvonásukról is. Érdemes tehát alaposan megfontolni, mit is posztolunk, ha álláskeresés előtt állunk. De ezen túlmenően is számos módon segítheti az álláskeresést a közösségi média.

Sok állást hirdetnek a közösségi oldalakon

Ma már rengeteg cégnek, vállalkozásnak, vagy egyéni vállalkozónak van közösségi oldala, de rengeteg olyan csoport is létezik, mely kifejezetten álláshirdetéseket tartalmaz. Nem ritka, hogy egy állást a Facebook-on, esetleg a Linkedin-en hirdetnek meg, sőt, a jelentkezésünket is le tudjuk adni az oldalon keresztül. Persze most nem feltétlen arra gondolunk, amikor valamelyik Adok-veszek csoportban hirdet valaki MLM lehetőséget, bár ebből is akad bőven. Nem, számos olyan, akár külföldi cég is van, akik saját Facebook oldallal rendelkeznek, és hirdetés formájában teszik közzé az álláslehetőségeket a közösségi oldalakon.

Emellett számos csoport is létezik, amelyek kifejezetten álláshirdetéssel/álláskereséssel foglalkoznak. Van például pedagógusállásokat hirdető csoport, média és marketing állásokkal foglalkozó csoport is, de találhatunk külföldi, vagy kifejezetten ausztriai állásokat gyűjtő csoportot is. Célszerű ezeket felkeresni, ha épp álláskeresésben vagyunk, hiszen így több lehetőség közül válogathatunk.

Előny lehet a közösségi médiában szerzett tapasztalat

A közösségi oldalak más módon is segítségünkre lehetnek az álláskeresésben. Azon túl, hogy a saját márka építése közösségi oldalak használata nélkül már elképzelhetetlen, akkor is hasznos a közösségi média ismerete, ha nem vagyunk egyéni vállalkozók. Nagyon sok cég és vállalkozás van jelen ezeken az oldalakon, és sokszor a meghirdetett munkakör része ennek a karbantartása, moderálása. Az pedig nagy előny lehet, ha értünk a hirdetés kezeléshez, feladáshoz a közösségi oldalakon.

#álláskalauz