állás kalauz

Hol keressek állást?

Hol keressek állást?

Kép forrása: pixabay.com

Egyszerű kérdés, azonban a válasz annyira nem is egyszerű. Hisz minden attól függ, hogy ki és milyen állást keres. Amikor valaki karrierje elején áll, pályáját épp kezdi, érdemes elgondolkodnia, hogy milyen területen is szeretne elhelyezkedni. Nyilván erről a kérdésről már a továbbtanulás előtt érdemes eltűnődni.

 

Pályakezdő vagy karrierváltó

Aki szakmával a kezében, friss, ropogós papírral indul neki munkát keresni, gyakran akkor szembesül azzal, hogy az élet, a munka világa nem is olyan egyszerű. Ha valaki pályakezdőként keres munkát, érdemes azokon a helyeken kezdeni a keresgélést, ahol a gyakorlati idejét töltötte. Érdemes felhasználni a tanulmányai során épített kapcsolatait is nem kell félni segítséget kérni.

Ugyanígy igaz ez azokra is, akik karriert vagy csak munkahelyet szeretnének váltani. A kapcsolatok nagyon fontosak napjainkban is, és ha nincs is meghirdetve egy adott állás, ha tudjuk, hogy hol szeretnénk dolgozni, bátran adjuk be önéletrajzunkat, ki tudja, lehetséges, hogy szerencsénk lesz.

Állásportálok, közösségi média

De az eredeti kérdés, hogy hol keressünk állást, elég összetett. Adódik a válasz, hogy az interneten. Rengeteg állásportál várja a látogatókat, a hirdetőket, álláskeresőket, ezek mind sok-sok állást kínálnak, érdemes itt kezdeni a keresgélést, beállítani hirdetésfigyelőket, értesítéseket kérni. Az internet ma már az álláskeresés egyik fő területe. Azonban a kifejezetten álláshirdetési céllal alakult portálokon kívül sok más helyen is rálelhetünk az általunk vágyott állásra. Így például szakmai oldalakon, hisz sokan ott hirdetnek, ott teszik közzé pályázataikat, ahol nagyobb eséllyel megfordulnak az adott szakma iránt érdeklődők. Érdemes tehát ezeket a honlapokat is rendszeresen figyelni.

Ha van olyan cég, vannak olyan cégek, ahol szívesen dolgoznánk, akkor az ő honlapjukat is figyeljük, hisz általában ide is felkerülnek az aktuális álláspályázatok. Mint ahogy a közösségi média-oldalak rendszeres szemlézése is alap, ilyenkor ne csak a cégek oldalait nézzük meg, hanem lépjünk be különböző szakmai csoportokba, ahol amellett, hogy nagyon sokat tanulhatunk, még rá is lelhetünk egy-egy álláshirdetésre. Sokszor, mielőtt közzétesznek egy álláshirdetést, a csoportokban mérik fel, hogy érdekel-e valakit a lehetőség.

A nyomtatott sajtót sem kell leírni, sok állásra itt lelhetünk rá, mint ahogy az is nagyon fontos, hogy volt kollégáinkkal, volt csoporttársainkkal tartsuk a kapcsolatot. Ha elveszítjük állásunkat vagy épp váltani szeretnénk, használjuk a kapcsolatainkat, kérdezzünk körbe barátaink, ismerőseink körében, hogy nem hallottak-e valamilyen számunkra ideális lehetőségről. Állást bárhol lehet találni, csak jól kell keresni – és nem sajnálni az időt rá.

(LM)