állás kalauz

Hogy válaszoljunk egy állásinterjún arra, ha a hobbinkról kérdeznek?

Hogy válaszoljunk egy állásinterjún arra, ha a hobbinkról kérdeznek?

Kép forrása: pixabay.com

Egy állásinterjún sokszor felmerül a kérdés, hogy mi a jelentkező hobbija, mivel tölti szívesen az idejét. Nem csak a szakmai múltunkra és jövőbeni elképzeléseinkre vonatkozó kérdésekre kell felkészülnünk, hanem ilyenekre is.

 

El sem tudjuk képzelni, hogy mennyi  minden múlhat a válaszon. Hisz az ember szórakozási preferenciái, hobbija nagyon sokat elárul a személyiségéről. Mit válaszoljunk tehát a kérdésre?

Értékes hobbik

Mondjunk igazat, de tervezzük meg a választ, gondoljuk át, hogy melyek azok a hobbik, melyek a leendő munkaadó számára is értéket képviselhetnek. Lehet számos hobbink, hozzuk azokat szóba, melyek kapcsolatba hozhatók az új pozícióval. Ilyen lehet példásul az utazás, a sport vagy az önkéntes munka. De akár a kreatív tevékenységek is. Ezek mind árulkodnak rólunk. Nyitottságunkról, csapatban való viselkedésünkről, kreatív hajlamainkról.

Érdemes leírni hobbijainkat, érdeklődési körünket, majd melléjük az összes olyan tulajdonságot, melyeket az egyes tevékenységek során tanultunk. Például hogy a hobbink révén megtanultunk tervezni, szervezni, jobban kommunikálni, türelmesnek lenni, alkalmazkodni, csapatmunkában dolgozni. Ha ilyen szempontból vizsgáljuk meg a hobbijainkat, akkor máris párhuzamot tudunk vonni, hogy az adott pozícióban mely tulajdonságoknak tudjuk hasznát venni és az interjú során ezekről a hobbikról beszélni bővebben.

Persze a bővebben is relatív, hisz az interjúztató elsősorban szakmai tapasztalatainkra, képességeinkre, terveinkre kíváncsi és nem arra, hogy hová is utaztunk az elmúlt tíz évben. A hobbik esetében tehát törekedjünk a tömör válaszadásra. Emeljük ki, hogy a hobbik révén milyen készségekkel gazdagodunk. Arról is beszélhetünk, hogy ezen tulajdonságok miért lehetnek hasznosak a vállalat számára, például ha szeretünk önkéntes munkát végezni és a cégnél is fontos küldetés ugyanez, akkor nyugodtan mondjuk ki.

Fontos, hogy ne csak általánosságokban beszéljünk a hobbikról, hanem hozzunk fel konkrét példákat is. A szeretek önkéntes munkát végezni helyett sokkal érdekesebb, ha el is meséljük egy-egy ilyen élményünket, vagy azt, hogy mikor és miért kezdtünk el önkénteskedni. Ugyanígy ha sportolunk, akkor nyugodtan mondjuk el tömören és kedvesen, hogy mit ad nekünk a sport. Alázatot? Összetartozást? Felelősséget? Kitartást? - ezek nem csak a sportban fontosak, hanem a munkahelyen is. Szeretünk utazni? Ha csak ezt mondjuk, abból nem sok minden derül ki. Mondjuk inkább azt, hogy milyen kihívásokkal szembesülünk az utazások során és azokat hogy oldjuk meg.

(LM)