állás kalauz

Diákmunka nyáron

Diákmunka nyáron

Kép forrása: pixabay.com

Egyre több diák dolgozik nemcsak a nyári időszakban, hanem az év nagy részében. Ennek több oka is lehet, azonban az kétségtelen, hogy a nyári időszakban megugrik a diák munkavállalók száma.

 

Számos lehetősége van a tanulóknak elhelyezkedni és számos előnnyel jár ez a munkáltatók számára is. A diákoknak nem kell járulékot és személyi jövedelemadót fizetniük, a munkáltatók terhei alacsonyak, így mindkét fél számára ideális munkaviszony jöhet létre. Diákként többféle módon el lehet helyezkedni, iskolaszövetkezeten keresztül, alkalmi munkavállalóként, vagy az állami diákmunka-programban.

Diákmunka program

Több szempontból is érdemes már diákként belekóstolni a munka világába. A középiskolai közösségi szolgálat, ami kötelező az érettségi megszerzése előtt, is ezt a célt szolgálja, hogy a diákok bepillantást nyerjenek a való életbe. És a nyári diákmunkának is ez az egyik célja. Sokan ilyenkor találkoznak először a munkával, és igen hasznos tapasztalatokkal gazdagodhatnak. Mire kell figyelni akkor, ha diákként keresünk munkát?

Elsősorban arra, hogy a diákokra más szabályok vonatkoznak, mint a felnőttekre. Aki diákként keres munkát, bizonyára találkozott már az önkormányzatok és az Innovációs és Technológiai Minisztérium által koordinált diákmunka-lehetőségekkel, ebben a szegmensben idén 16 ezer fiatal vállalt munkát. Azonban az sincs elkésve, aki lecsúszott erről a lehetőségről, a cégek folyamatosan várják a diák munkásokat. Azok számítanak diákmunkásnak, akik 16 és 25 éves kor közöttiek és nappali tagozaton tanulnak.

Szezonális ágazatok

A szezonális ágazatokban folyamatosan nagy a munkaerőigény, így a turizmus és a vendéglátás bármennyi diákot képes felszippantani. A nyári szünetben pedig a diákok jellemzően iskolaszövetkezeten kerül vállalnak munkát, de más formában is lehetőség van a munkavégzésre. Nagy előny, hogy január elsejétől a 25 év alattiak személyi jövedelemadó fizetési kötelezettsége megszűnt, azonban bizonyos járulékokat le kell vonni tőlük. Az egyszerűsített foglalkoztatás szabályai is változtak július elsejétől, ezzel jó, ha tisztában van a munkáltató és természetesen a munkavállaló is.

A diákokra plusz szabályok vonatkoznak, 18 évesnél fiatalabb diák nem végezhet túlórát és nem is dolgozhat éjszaka. Szülői engedéllyel pedig a 15 év felettiek (16 év alatt) is dolgozhatnak, de csak a nyári szünetben. Ami nagyon fontos, hogy a diáknak is rendelkeznie kell adóazonosító jellel, ezt az interneten is megigényelheti, az onya.nav.gov.hu honlapon keresztül a 21T34-es nyomtatvány kitöltésével.

#diákmunka #munka #állás #álláskalauz