Programok

Ringató könyvbemutató koncertet és családi napot rendeztek a Millenáris Fogadóban

Ringató könyvbemutató koncertet és családi napot rendeztek a Millenáris Fogadóban

Kép forrása: Ringató könyvbemutató koncert

Ezer család énekel címmel rendeztek Ringató könyvbemutató koncertet és családi napot szombaton a Millenáris Fogadóban, ahol számos program mellett a Ringató módszer két új kötetével ismerkedhettek meg a látogatók.

 

Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára köszöntő beszédében felidézte: jóval gyermekei születése előtt találkozott már a Ringatóval, és már akkor megérintette, milyen fantasztikus az együtt zenélés, együtt éneklés öröme.

Fontos, hogy már a születés után meg tudjuk mutatni gyerekeinknek a zene, a művészetek szeretetét, hiszen fejleszti őket, a szókincsüket, a tudásukat, a nyitottságukat a világra - hangsúlyozta, hozzátéve: ő maga is énekel a gyerekeinek. "Fantasztikus érzés azt látni, hogy csillog a szemükben a fény ebben az együtt eltöltött időben" - mondta, kiemelve: Gróh Ilona a Ringató kezdeményezéssel az éneklést és mondókázást közösségi élménnyé tette, ami fantasztikus energiákat tud felszabadítani.

Kodály Zoltánt idézve azt mondta: csak boldog gyermekekből lehetnek boldog felnőttek, és csak boldog felnőttekből lehet boldog ország. Mint kiemelte, azon dolgoznak nap mint nap, hogy minden vágyott gyermek megszülethessen Magyarországon, a magyar családok minél boldogabban élhessenek, olyan otthonuk legyen, amilyet ők szeretnének és a gyermekvállalás ne jelentsen problémát. 

Gróh Ilona, a Ringató alapítója elmondta: a Ringató módszer őszi családi napját abból az alkalomból rendezték meg, hogy megjelent a Ringató - Piros könyv, Hetvenhét magyar népdal című kiadványa és a Ringató Kiadó másik új könyve, a Borsi mesék - A hegedű, a duda, a furulya és a tekerő címmel.

Kiemelte: az eseményre számos Ringató-foglalkozásvezető érkezett szerte Magyarországról és a határon túlról is, a Felvidékről, Kárpátaljáról, Erdélyből, a Vajdaságból és Ausztriából.

Gróh Ilona Ringató - Piros könyv, Hetvenhét magyar népdal című kötete a Dunántúl, a Felföld, az Alföld, Bukovina és Erdély, valamint Moldva népdalainak válogatását tartalmazza. A könyvben öt népzenei dialektus szerint találhatók a dalok Bartók Béla, illetve Domokos Pál Péter és Jagamas János elgondolása nyomán. A dalok mellett érdekességek olvashatók hazánk tájairól. A Szimonidesz Hajnalka illusztrációival megjelent könyvet felnőtteknek, gyerekeknek, szülőknek, pedagógusoknak egyaránt ajánlják.

A Ringató Kiadó másik új könyve, Gáll Viktória Emese munkája a Borsi mesék sorozatban jelent meg A hegedű, a duda, a furulya és a tekerő alcímmel. A kötetben a gyerekek kedves mesékbe szőve, Szert-Szabó Dorottya illusztrációi segítségével ismerkedhetnek a hangszerekkel. Nagyobb óvodásoknak, kisiskolásoknak szánják a mesekönyvet, amely éneklésre, zenehallgatásra is lehetőséget ad. Mindkét könyvhöz az interneten megtalálható dalanyag tartozik.

#program