Programok

Pécsi Adventi Kézműves és Mesevásár

Pécsi Adventi Kézműves és Mesevásár

Kép forrása: Pécsi Adventi Kézműves és Mesevásár

Koncertek és mesék mellett 3D-s karácsonyi fotóelemek, fényfestés és az adventi vásár több mint félszáz kitelepülője gondoskodik az ünnepi hangulatról a hagyományos pécsi Adventi Kézműves és Mesevásáron, amelyet november 25. és december 24. között rendeznek Pécsen, a Széchenyi téren.

 

16 gasztronómiai és 31 kézműves kitelepülővel megtűzdelt pécsi adventi programsor a Csurgó zenekar karácsonyi koncertjével kezdődik meg november 25-én, pénteken este, majd minden pénteken, szombaton és vasárnap karácsonyváró koncerteket rendeznek. Fellép többek között Szűcs Gabi Quartet, a Szőke Niki Quartet, Tamás Éva és barátai, Csemer Boglárka (Boggie), a Four Fathers és a Fool Moon acapella együttes.

A Mesekuckóban Bogárdi Aliz, Matta Lóri, Stenczer Béla, Köles Ferenc, Herczeg Adrienn, Czéh Dániel, valamint Czirják Erika pécsi meseíró olvassa fel kedvenc adventi meséit minden hétvégén, de szombatonként a Pécsi Nemzeti Színház erkélykoncertjeit is élvezheti a közönség, továbbá december 2-án a Művészetek és Irodalom Házában feltárul az adventi verskalendárium, december 6-án pedig a Mikulás tesz látogatást az adventi vásárban.

December 18-án bárki csatlakozhat az adventi felvonuláshoz, amelynek keretében a Mária és József szálláskeresését megelevenítő - a székesegyház ellett álló Magtártól a Széchenyi térig zajló - meneten vehetnek részt az érdeklődők délután fél négytől.

Szombatonként az ökumené jegyében más-más felekezet képviselőjével zajlik a központi adventi koszorú gyertyagyújtása a Széchenyi téren, míg hétfőtől csütörtökig a Rotary Club Pécs szervezésében diákokból álló művészeti csoportok produkciója színesíti a vásárt - sorolták a kommünikében.

A Széchenyi téri dzsámi animált, ünnepi fényfestéséről idén is LaLuz Visual Studio gondoskodik, míg hétvégente az az adventi gyerekrajzpályázat legszebb alkotásait vetítik a 16. században emelt épület homlokzatára.A pécsi adventi vásár újdonsága a Széchenyi tértől pár lépésre lévő Kossuth térre érkező négy hatalmas 3D-s ünnepi fotóelem: a közlemény szerint a szelfimackó a gyerekek kedvence lesz, a rénszarvasszánba pedig a felnőttek is beülhetnek, de egy léghajó és egy óriási ajándékdoboz is várja a fotózkodni vágyókat.

A rendezvénnyel egy időben a Pécsi Püspökség is minden korosztályt megszólító adventi programokkal várja az érdeklődőket. A vasárnapok kivételével minden nap hajnali hatkor roráté szentmisét celebrálnak a pécsi székesegyházban, míg az adventi hétvégéken templomi idegenvezetés, hangversenyek, tárlatvezetések és múzeumpedagógiai foglalkozások várják az érdeklődőket.

A világi éd egyházi programokról az adventpecs.hu és a pecsiegyhazmegye.hu oldalon olvashatók további részletek.

#pécs #program