Programok

Magyarországon is van Halloween?

Magyarországon is van Halloween?

Kép forrása: pixabay.com

A legtöbb amerikai filmben nem csak Valentin-nappal, a karácsonnyal és a szilveszterrel találkozunk, hanem sokszor jelenik meg egy különleges és félelmetes ünnep, a Halloween is.

 

Persze Magyarországon nagyon sokan kampányolnak ellene, hogy ne „majmoljuk” amerikát és, hogy nálunk „halottak napja” vagy „mindszentek” van és nem Halloween. Most akkor tartsunk-e rémisztő ünnepséget vagy ne? Egyáltalán mi a fene az a Halloween?

Érdekes módon a hazai és a külföldi ünnepségnek is egy ősi pogány, kelta eredetű szertartás az alapja, amely a halottakat és a gyászolókat nem kigúnyolja, hanem éppen hogy segít nekik szembenézni a túlvilág ismeretlenével, az élet szomorú végével. A mexikóiaknál is megemlékeznek erről az ünnepségről, ám ők ezt Día de Muertos-nak hívják, és inkább ünnepi a hangulata, mintsem búskomor.

A Halloween és más halállal kapcsolatos ünnepek egyaránt a túlvilágra emlékeztetik az élőket és a szellemi lét misztikumát hivatottak elfogadottabbá tenni. Noha idehaza is egyre több Halloween-i partit rendeznek, egyelőre még ez egy nem hivatalos ünnep Magyarországon. Ennek ellenére nem csak a legkisebbek szeretnek beöltözni és ijesztgetni hanem a tinik és a felnőttek is. Érdemes tehát a túlvilági hangulatot nem csak mélabúsan, depressziózva egyedül töltenünk, hanem fricskát mutatva a halálnak, kigúnyolva azt, keresni egy jó Halloween-i programot, beöltözni és jót szórakozni.

(LM)