Programok

Kortárs művészet és tradíció találkozása Haydn elveszett koponyája körül

Kortárs művészet és tradíció találkozása Haydn elveszett koponyája körül

Kép forrása: esterhazy.at

Idén ünnepeljük Joseph Haydn születésének 290. évfordulóját. Az újító, műfajteremtő zeneszerző aktív korszakának mintegy felében, 1766-tól 1790-ig Eszterházán lakott és alkotott, és pályafutása során 4 Esterházy herceg megbecsülését élvezte. Nincs még egy alkotóművész a zenetörténetben, aki ennyire szorosan és tartósan kötődött volna egy családhoz, egy városhoz, egy épülethez, mint ahogy Haydn Eszterházához és az Esterházyakhoz. Mindez köztudott.

 

Korunk szenzációra éhes, közösségi médián szocializálódott közönsége azonban érdeklődve kapja fel a fejét a Haydn eltűnt koponyáját övező rejtélyre, mely nemcsak az egyszeri kommentelő fantáziáját ragadta meg. Az írófejedelem, Esterházy Péter saját opuszában meg sem állt harminchárom változatig („Harminchárom változat Haydn-koponyára”). És ha neki sem derogált egy ennyire bulvárízű témához nyúlni, akkor miért ne tehetné ezt meg tehetséges, fiatal kortárs képzőművészek egy csoportja?

A The Rest in Peace formáció alkotói – Keresztes Zsófia, Keresztesi Botond, Lőrinc Lilla, Borsos János és Szinyova Gergő képzőművészek – a maguk módján dolgozták fel, és teszik mindannyiunk számára elgondolkodtatóvá, újra átélhetővé a nem mindennapi történetet a Tihanyi Bencés Apátság kiállítótermében hamarosan nyíló EREKLYE, HAYDNKOPF című kiállításon. A kortárs alkotások mellett a kiállításon feltűnik még egy Haydn büszt is, a híres Esterházy-gyűjtemény egyik féltett darabja is, a megszokottól eltérő módon és környezetben bemutatva.

A kortárs alkotók az Esterházy Alapítvány felkérésre készítették műveiket. Ezzel a megbízással az Alapítvány egy olyan kiállítás létrejöttét segíti elő, mely híven tükrözik elkötelezettségüket a kortárs kultúra támogatása iránt, teret adva a kortárs művészet és tradíció kézfogásának és párbeszédbe lépésének.

Erről azonban a legjobb, ha a művészetszerető közönség a saját szemével győződik meg, hiszen egy igazi balatoni nyári hétvége nem lehet teljes egy pezsdítő kulturális élmény és szellemi feltöltődés nélkül!

A kihagyhatatlannak ígérkező kiállítás 2022. június 18. és szeptember 30. között tekinthető meg a Tihanyi Bencés Apátság frissen felújított galériájában.  A kiállításról bővebb információ hamarosan elérhető az Alapítvány honlapján és Facebook-oldalán