Programok

Koreai papír történetét bemutató kiállítás nyílik Budapesten

Koreai papír történetét bemutató kiállítás nyílik Budapesten

Kép forrása: Koreai Kulturális Központ

Koreai handzsi papírból készült modern alkotásokat és Csoszon-kori papírrégiségeket felvonultató ingyenes tárlat nyílik február 26-án a budapesti Koreai Kulturális Központban.

 

I Szüngcsol, a koreai papírral dolgozó képzőművész egyéni kiállításán Buddha-szobrok, koreai holdkorsók és más tradicionális tárgyak láthatók. A tárlat kísérőprogramjaként a hagyományos koreai papírkészítés mesterségével és a természetes keleti festési technikákkal is megismerkedhetnek az érdeklődők.

I Szüngcsol dél-koreai képzőművész természetes anyagokkal és színekkel dolgozik. Festő-szobrászként több mint harminc éve foglalkozik a Koreai-félszigeten fellelhető természetes színekkel és az ezeréves múltra visszatekintő fehér papíreperfa kérgéből készült koreai hagyományos papírral, a restaurátor szakmában és a tradicionális belsőépítészetben is elismert handzsival - olvasható a közleményben.

A képzőművész oktatói és alkotói tevékenysége mellett régiséggyűjtő is, aki pályafutása során először mutat be a handzsi-relikviákat, Csoszon-kori papírtekercseket, koreabeli házassági levelet, papírból készült bútorokat.

Június 28-ig látogatható budapesti kiállítás középpontjában a többszáz handzsi domborműből álló, Ezer Buddha nevű installáció áll. A tárlaton látható lesz a több mint háromszáz különleges színes szövettel, főleg selyemmel díszített, Tükörterem elnevezésű installáció is.

A Róma és Bécs után Budapesten bemutatkozó kiállítás aktualitását az adja, hogy a tárlattal egyidőben indul el a handzsi nyilvántartásba vételének folyamata az UNESCO szellemi kulturális örökségeket felvonultató listájára.

A kiállítás kísérő programjaként Csang Szang-vu hagyományos koreai papírkészítő mester tart ingyenes workshopot a Koreai Kulturális Központban a nagyközönség, valamint a kulturális örökség megőrzésében részt vevő szakemberek, például könyvtárak és múzeumok dolgozói számára. I Szüngcsol a természetes festési technikákat mutatja be az érdeklődőknek.

A programokra a https://hungary.korean-culture.org/hu weboldalon lehet jelentkezni.

 

#program