Programok

Ingyenes húsvétváró programok lesznek hétvégén a Pesti Vigadóban

Ingyenes húsvétváró programok lesznek hétvégén a Pesti Vigadóban

Kép forrása: Pesti Vigadó

Húsvéti kézműves-foglalkozások, húsvéti és nagyböjti népénekek, játék, cirkuszművészeti workshop és táncház is várja az érdeklődőket csaknem 160 művész közreműködésével szombaton és vasárnap Budapesten, a Pesti Vigadóban, a Magyar Művészeti Akadémia székházában, az Essentia Artis programsorozat részeként.

 

A második alkalommal megvalósuló Essentia Artis programsorozat első, FolkulTúra - Kalandozás a népművészet világában című tematikus napján a népművészet áll az események középpontjában.

Trungel Aranka, a népművészet ifjú mesterének húsvét- és tavaszváró kézműves-foglalkozásán a résztvevők megismerkedhetnek a húsvéti hagyományokkal és a népi technikákkal.

Nagyböjti és húsvéti népénekekkel és népzsolozsmával eleveníti fel az ünnepek hangulatát Medgyesy-Schmikli Norbert teológus. Török Máté zenés könyvbemutatóján részt vesz többek között Dévai Nagy Kamilla, a Kaláka együttes (Becze Gábor, Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos, Radványi Balázs) és Sebő Ferenc.  A szombati nap zárásaként élő zenés táncházat tart a Góbé Folkside, a tánctanítást Berecz István néptáncos vezeti.

Vasárnap SzínpadOn - Reflektorfényben a színház-, cirkusz- és filmművészet címmel cirkuszművészeti workshopok várják a gyerekeket. Egyed Brigitta színész bohócjelenettel készül: a résztvevők próbára tehetik ügyességüket vagy az akrobatákhoz hasonlóan fejleszthetik egyensúlyérzéküket.

Szinkronszínészként is kipróbálhatja magát a közönség B. Nagy Ervin "CSEREBOGARAK" - Animációs történetek magyar bajnokokról című filmjeinek segítségével. Találkozni lehet Kiss Gergely olimpiai bajnok magyar vízilabdázóval, aki a művészet és a sport kapcsolatáról, valamint a készülő Kemény legények című dokumentumfilm aktuális epizódjának érdekességeiről is mesél majd.

A nap folyamán látható lesz a magyar származású William Fox és Adolph Zukor személyes történetét bemutató rövidfilm, amely a nézőket visszarepíti a századfordulós Európába és az Egyesült Államokba, megidézve Hollywood hős- és aranykorát.

 Csuja László Allegro című munkája leplezi a nők tárgyiasítását a divatiparban. Az ötperces filmvetítést követően az alkotó közreműködésével szó lesz az elmúlt 150 év szépségideáljairól, illetve a mesterség és a művészet viszonyáról. A nap végén a II. világháború alatt embereket mentő katolikus papnövendék, Baranski Tibor életéről szóló dokumentumfilmet láthat a közönség.

A programok ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek.

 

#program