Programok

Húsz előadás lesz látható a Nemzetközi Bábfesztiválon Békéscsabán

Húsz előadás lesz látható a Nemzetközi Bábfesztiválon Békéscsabán

Kép forrása: Békéscsabai Napsugár Bábszínház

Június 22-26. között 18. alkalommal rendezi meg a Békéscsabai Napsugár Bábszínház a Nemzetközi Bábfesztivált. Öt nap alatt 18 társulat 20 előadást tart a békési megyeszékhelyen.

Nyolc külföldi társulat képviselteti magát: francia, angol, spanyol, lengyel, bolgár és román bábosok lépnek fel. Magyarországról a házigazda mellett budapesti, debreceni, kaposvári, pécsi, szegedi, tiszaalpári és két zsámbéki társulat érkezik a fesztiválra. A programkínálatban minden korosztály számára kínálnak szórakozási lehetőséget, a babaszínházi produkcióktól a felnőtt előadásokig. Hagyomány, hogy a fesztivál megnyitóját megelőzően Békés megyei amatőr bábcsoportok kapnak bemutatkozási lehetőséget.
    

Hagyomány az is, hogy a fesztivál gólyalábas bábos felvonulással veszi kezdetét, amelyhez bárki csatlakozhat. Az előadások az Ibsen Házban zajlanak, a bolgár társulat bábjátékának a Csabagyöngye Kulturális Központ ad helyet. A színház előtti téren mindennap változó tematikával ingyenes bábos játékok várják az érdeklődőket. A kísérőprogramok között szerepel többek között vásári bábjáték, árnyékok játéka, Kádár Ferkó Fotószínháza és Paprika Jancsi csúzlizdája. A rendezvény az 1960-as években indult útjára. A fesztivált két, később háromévente rendezi meg a Békéscsabai Napsugár Bábszínház; a koronavírus-járvány miatt most négy évet kellett várnia a bábosoknak a találkozásra.

Az előadásokról részletesebben a http://babfesztival.hu/ oldalon lehet tájékozódhatni.