Programok

Hangversenysorozattal emlékezik meg Liszt Ferencről a Zeneakadémia

Hangversenysorozattal emlékezik meg Liszt Ferencről a Zeneakadémia

Kép forrása: cultura.hu

Borbély László, Kovács Gergely, Ránki Fülöp, Lajkó István, Farkas Gábor és Balázs János is fellép a Liszt születésnapi koncertek címmel szervezett hangversenysorozaton, amelyet hagyományosan a zeneszerző október 22-i születésnapjához kapcsolódva szervez a Zeneakadémia.

 

A Zeneakadémia minden évben ünnepi koncertekkel tiszteleg alapítója és névadója, Liszt Ferenc emléke előtt, a zeneszerző október 22-i születésnapja alkalmából. Az intézmény idén öt hangversenyből álló eseménysorozattal készül. A Liszt Múzeumban három szóló zongorakoncert várja a közönséget. Elsőként Borbély László lép fel október 21-én, akinek műsorában a Zarándokévek című ciklus második kötetéből a Dante-szonáta, az első kötetből az Obermann völgye, valamint a h-moll szonáta szerepel.

Másnap délelőtt Ránki Fülöp a Költői és vallásos harmóniák című, tíz darabból álló sorozatot játssza, délután pedig Lajkó István koncertjén a Glanes de Woronince, a Tarantella de Dargomijski, a Zarándokévek második kötetéből a három Petrarca-szonett, továbbá a Rondeau fantastique egy spanyol témára című darabokat hallhatja a közönség.   

Október 22-én a Zeneakadémia Nagytermében rendezik a sorozat fő eseményét. Farkas Gábor, az akadémia billentyűs és akkordikus hangszerek tanszékének vezetője és Balázs János, a tanszék oktatója ad koncertet egy-egy növendékük, Rozsonits Ildikó és Magyar Valentin közreműködésével. Műsorukon Liszt szóló-, négykezes és kétzongorás darabjai, valamint átiratai szólalnak meg. A koncert első részében a 2. ballada, az 1. Mefisztó-keringő, valamint kétzongorás átiratban a 2. magyar rapszódia, a Rákóczi-induló és a Les Préludes, a szünet után pedig a Patetikus koncert és szintén kétzongorás átiratban a Don Juan-parafrázis.

November 7-én, a Solti teremben Kovács Gergely, a Zeneakadémia doktorandusza ad szólókoncertet. Hangversenyének műsorán Csajkovszkij Dumka és Schumann Karnevál című kompozíciója, valamint három Liszt-mű, a Rigoletto-parafrázis, a Nagy koncertszóló és a Haláltánc szerepel.

#program #lisztmuzeum