Programok

Galiba Gyermekfesztivál

Galiba Gyermekfesztivál

Kép forrása: Galiba Gyermekfesztivál

Az 56 éves tradícióval rendelkező Debreceni Virágkarnevál kísérőprogramja, az idén XI. alkalommal megrendezésre kerülő Galiba Gyermekfesztivál öt napon keresztül közel 200 ingyenes programot biztosít a gyerekek és családjaik számára az ország egyetlen klasszikus Vidámparkjában, a debreceni Nagyerdőn augusztus 17. és 21. között.

 

A folyamatosan megújuló több mint 60 éves múltú patinás park egész nyáron feledhetetlen élményeket kínál a gyerkőcök számára, augusztus 17-től pedig már a fesztivál első napján teljes programpalettával várja a szórakozni, kikapcsolódni vágyó nagyközönséget. A gyermekfesztivál interaktív és izgalmas színpadi produkciókat, bűvész show-t és koncerteket, társasjátékokat, videójátékokat és kézművesfoglalkozásokat, sportbemutatókat tartogat, melyek programjai a felhőtlen szórakozás és a készségfejlesztések mellett idén bemutatják a különböző szakmák és mesterségek világát.

Mi leszel, ha nagy leszel?

Állatgondozó, növényorvos, bűvész, fizikus, kémikus, katona, kertész, légiutaskísérő, rendőr, sofőr, színész, társasjáték tesztelő, e-sportoló, tűzoltó, mentős, rendőr, vasutas, zenész, táncos, énekes, modell, levéltáros, pap, gyógyszerész, fodrász, környezetvédő, vívó, légtornász, tornász, sportlövő, kung-fu mester, aerobik oktató, edző, gólyalábas, focista, kézilabdázó, tolmács, tudós, mérnök, marketinges, programozó, tervező vagy tévés – a Galiba Gyermekfesztivál közelebb hozza a modern és hagyományos szakmákat a kicsikhez, sőt a nagyobbaknak is segít abban, hogy megismerjék azt, miről szólnak a napjaink új munkakörei.

A Vidámparkban ezen öt nap alatt bárhol és bármikor feltűnhetnek a vásári komédiások: az Agyagbanda zenekar csodálatos csörömpölése felel a vursli zenéért; a Vojtina Bábszínház, az Ort-Iki társulat és a Duó Trió gólyalábasai pedig a fiatalokat kápráztatják el.

A zenei nevelés nem csupán a műveltség része, de az egészség megőrzésében is fontos szerepet játszik: a zenehallgatás növeli az agy aktivitását és a produktivitást, továbbá a számunkra kellemes zene hallgatása és a hangszeres játék dopamint szabadít fel. A Lituus Rézfúvós Zenekar, a Varázserdő, a Helyőrségi Zenekar és a Rocksuli interaktív hangszersimogató programjain keresztül a kicsik közelebb kerülhetnek a hangszerekhez, a zenéhez és a különböző zenei műfajokhoz.

A gyermekkor meghatározó eleme a meseolvasás: a Galiba Gyermekfesztivál népmeséit ezeken a napokon szépenszóló muzsika és népzene, továbbá néptánc bemutató és táncház egészíti ki Bíró Imre és zenekara jóvoltából.

A felnőtteknek is újdonságként hathat a matyipróba elnevezés, mely népmesei hősünk, Lúdas Matyi nevéhez köthető. E próbán a gyerekek népi fajátékok segítségével ügyességi próbákon mérettethetik meg magukat, ahol a győztes versenyző nem kisebb címmel mehet haza aznap, mint, hogy ő Az év Matyija!

Reneszánszát éli a társasjátékozás a gyerekek és a felnőttek körében egyaránt! A Mit játszunk? csapata és a Debreceni Pagony könyvesbolt több száz társasjátéka közül lehet majd választani a látogatóknak.

A látogatók - belépőjegy ellenében - állatkerti sétákon vehetnek részt, ahol találkozhatnak Lúdas Matyi lúdjával, továbbá 5 földrész 200 fajának további 900 egyedével, és megismerhetik ezeket a bámulatos állatokat: láthatják őket etetés közben, információkat szerezhetnek természetükről és szokásaikról, miközben a gondozóik munkáját is megismerhetik. A növénykertben pozsgások és kaktuszok kiállítása várja a leendő botanikusokat és növényorvosokat, míg az ifjú geológusok a Föld méhének kincseivel ismerkedhetnek az Az ásványok világa, a Föld költészete című kiállítás keretében.

A Galiba Gyermekfesztivál vezérelve évről évre az, hogy a sport és az egészséges életmód fontosságára nevelje a kicsiket. A DEAC tornaszakosztálya, a kézilabdázó- és focista csemetéi, a Claudia’s Angels légtornászai és a különböző tánciskolák (latinos zumba, modern tánc, társas tánc, mazsorett, akrobatikus show, hip-hop, shuffle) különböző formáit mutatják be a mozgásnak, melyekhez a gyerekek kapcsolódni tudnak, és felfedezhetik azt, ami a sport öröme mellett kikapcsolódást is jelent számukra.

A fesztiválon a gyerekek találkozhatnak a csodálatos mentősökkel, a bátor tűzoltókkal, katonákkal és rendőrökkel, akik elképesztő eszközeikkel és járműveikkel érkeznek, melyeket a kalandvágyó gyerkőcök akár ki is próbálhatnak: tűzoltó csúszda és mentő autó – csak kettő az ikonikus darabok közül, melyeket birtokba vehetnek a Galiba alatt. És ha már járművek… A KidCar gyermekméretű távirányítós, elektromos kisautókkal készül, míg a DKV-nak köszönhetően mini elektromos kisbuszt tesztelhetnek a gyerekek, és próbára tehetik ügyességüket a buszban berendezett szabadulószobában. A DERKE különböző korcsoportoknak hoz fajátékoktól az interaktív kvízig közlekedéssel kapcsolatos játékokat. A Kortársak az Egészséges Fiatalokért Egyesület bicikli-, motor- és gépkocsiszimulátorral és ehhez kötődő feladatokkal érkezik.

A gyerekek legtündéribb mozzanata, amikor először saját járgányukra pattannak: ez az élmény hívta életre a 2 és 5 éves totyogóknak meghirdetett futóbicikli versenyt augusztus 21-én a vidámparkban berendezett KRESZ pályán.

A Galiba Gyermekfesztivál várva várt elemei a legkülönbözőbb kézműves foglalkozások, a festések és színezések, a hűtőmágnes készítések, arcfestések és hajfonások vagy a nagy népszerűségnek örvendő szerencsekerekezés, képkirakás és jelvénykészítés.

A Lehetsz Király, a Kismaszat, az Oviakadémia és az Egyenlő Esély Egyesület érzékenyítő foglalkozásokkal, finommotorikát fejlesztő kézművesfoglalkozásokkal segít a gyermekek érzékeinek finomhangolásához; a Csodakutya Alapítvány pedig bemutatja a kutyaterápia gyógyító szerepét.

Természetesen a mai, modern játékok is szerepet kapnak az ötnapos fesztiválon, így a Rioter Games képviseli a gamereket, ki lehet próbálni számos izgalmas VR játékot, továbbá FIFA és Forma 1 konzolok érkeznek a fesztiválra. A gyerekek körében jelenleg a legnépszerűbb játék, a Beat Sabber várható a legnagyobb attrakciónak.

A technológia vívmányaival is első kézből találkozhatnak a látogatók: saját szemükkel láthatják hogyan zajlik a 3D nyomtatás vagy mire képes a robotika tudománya, a grafikai szoftverek varázsát pedig green box fotókon keresztül csodálhatják meg a kicsik, hiszen Demónától a Jégvarázsig varázsolnak a gyerekek köré díszletet a grafikusok.

A Galiba Gyermekfesztiválról kihagyhatatlan a fagyi, a színes jégkása, a popcorn, a vattacukor és a kürtőskalács, melyek mellett egészséges finomságok, gyümölcspoharak és gyermek menü is vár a látogatókra. A Zádor debreceni kávépörkölő a felnőttek számára nyújt frissítőt ehető, kukoricamáléból készített poharakban.

A Galiba Gyermekfesztivál öt napján a Vidámparkba történő belépés díjmentes.

A Galiba Gyermekfesztivál aktuális híreiről a rendezvény Facebook eseményéből értesülhetnek az érdeklődők.