Programok

Fotóhónap országszerte csaknem negyven kiállítással

Fotóhónap országszerte csaknem negyven kiállítással

Kép forrása: Fotóhónap

Budapesten és további nyolc városban összesen harmincnyolc kiállítással és számos kísérőeseménnyel várja a közönséget szerdától november 18-ig a Fotóhónap.

 

A Fotóhónap évről évre a magyar fotókultúra legátfogóbb és leggazdagabb rendezvénysorozata. A Fotóhónap fő kiállítása ezúttal is egy ikonikus fotográfus képeit hozza el a magyar közönségnek: az észt származású, de Dél-Afrikában élt és alkotott, világhírű dokumentarista fotográfus, Juhan Kuus fotóit állítják ki Közvetlen történelem - Juhan Kuus életműve címmel a Mai Manó Házban.

Juhan Kuus fotográfiai a Dél-Afrikában zajló konfliktusok harcait és brutalitását örökítik meg, amely iránt a sajtó világszerte érdeklődött az 1980-as, 1990-es években, de az egyszerű emberek örömeit és gondjait, mindennapi életüket és hagyományaikat, az ember és a föld kapcsolatát, valamint az uralkodó társadalmi normákat és tabukat is ábrázolják. Képei és fotóesszéi rendkívül nagy hatásúak; képesek voltak társadalmi, politikai cselekvésre ösztönözni a vizsgált környezetüket. Juhan Kuus munkáit a Times, az Independent, a New York Times, a Paris Match és a Los Angeles Times is rendszeresen közölte.

A Mai Manó Házban látható, átfogó tárlat először hozza el a fotográfus munkásságát a magyar közönségnek. A nagyszabású bemutatóval együtt a Fotóhónap programja 38 tárlatot, 31 csatlakozó galériát, 26 budapesti és 9 vidéki helyszínt, továbbá számos kísérőeseményt vonultat fel. 

A Magyar Fotográfiai Múzeumban Gink Károly, a PaperLab Galériában Ata Kandó és André Kertész, a Foton Galériában Hajdú József, az ArtPhoto Galériában Robitz Anikó, Minyó Szert Károly és Barta Zsolt, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban Dezső Tamás és Hans van der Meer, a Várfok Galériában Cizgány Ákos, a Faur Zsófi Galériában Kudász Gábor Arion és Kudász Emma Johanna, valamint Szilágyi Csilla és Herczeg Tamás, majd Gáti György, a TOBE Galleryben pedig Almudena Romero képei láthatók a fesztivál ideje alatt.

Idén a Fotóhónaphoz csatlakozik a XXII. Esztergomi Fotográfiai Biennálé is MANU-TÍPIA című, átfogó tárlatával, valamint - már hagyományosan - a World Press Photo 2022 kiállítás is.

Budapest és Esztergom mellett idén Gödöllő, Pécs, Hajdúböszörmény, Kecskemét, Veszprém, Salföld és Gyula is helyszínt ad a Fotóhónap kiállításainak, melyekről a https://www.fotohonap.hu linken olvashatók részletes információk.

#program