Programok

Budapesten koncertezik Scipione Sangiovanni zongoraművész

Budapesten koncertezik Scipione Sangiovanni zongoraművész

Kép forrása: pexels.com

Scipione Sangiovanni a Budapesti Olasz Kultúrintézetben ad klasszikus zongoraművekből összeállított koncertet január 19-én.

 

Scipione Sangiovanni zenei fellépésének programja tisztelgés Olaszország előtt a 17-19. század legcsodálatosabb zongorára írt darabjain keresztül. A fiatal olasz zongoraművész műsora Girolamo Fescobaldi puritán rögtönzéséből indul ki, és Baldassare Galuppi műveinek tiszta könnyedségén átívelve érkezik el a Domenico Scarlatti összetett alkotóerejét sugárzó darabokhoz.

A koncert fókuszpontja Ferruccio Busoninak az a zongorára írt átdolgozása, melynek alapjául Johann Sebastian Bach D-moll toccata és fúga című, eredetileg orgonára komponált szerzeménye szolgált. A műsor zárórésze a levelekben megjelenő Olaszországról szól az egyik legismertebb magyar zeneszerző, Liszt Ferenc feldolgozásában.

Itt egyrészt két Francesco Petrarca-szonett csendül fel, másrészt pedig a Tommaso da Celano ferences szerzetesnek tulajdonított, latin nyelvű egyházi ének alapján készült Haláltánc, amely Liszt egyik legnehezebb, zongorára írt darabja. Scipione Sangiovanni nemzedéke zongoraművészei közül az egyik, aki a legtöbb elismerést érte el a Nemzetközi Zenei Versenyek Világszövetsége keretében rendezett eseményeken: sikerrel szerepelt a monzai Rina Sala Gallo Nemzetközi Zongoraversenyen, a zágrábi Svetislav Stancic Nemzetközi Zongoraversenyen, a barcelonai Maria Canals Nemzetközi Zenei Versenyen és a tromsői Top of The World Nemzetközi Zongoraversenyen.

Pályafutásának megkoronázását jelentette az Alink-Argerich Foundation által az új generáció legkiemelkedőbb zongoraművészeinek odaítélt AAF díj, amelyet a művész 2021-ben nyert el. Scipione Sangiovanni eddigi pályafutása során olyan neves koncerttermekben lépett föl, mint a salzburgi Mozarteum, a barcelonai Palau de la Musica, a zágrábi Lisinski Terem, a párizsi Salle Cortot, a milánói Sala Verdi és a New York-i Carnegie Hall. Szólistaként lépett föl a Horvát Rádió és Televízió Zenekarával, a milánói Giuseppe Verdi Zenekarral és a Londoni Royal Philarmonic Orchestrával. Georg Frierich Händel muzsikájának szentelt lemezfelvételeit a BBC Music Magazine és a France Musique rádiós csatorna is méltatta. 

Scipione Sangiovanni nemrég bekerült a neves amerikai zongoragyártó által létrehozott Steinway Prize Winner Concerts Network programba, melynek célja, hogy teret biztosítson a fiatal nemzedék legtehetségesebb zongoraművészeinek.

#program