Programok

Aranybulla-emlékév megnyitó

Aranybulla-emlékév megnyitó

Kép forrása: turizmus.szekesfehervar.hu

Az Aranybulla kiadásának 800. évfordulója alkalmából hirdetett emlékév megnyitóját április 24-én, vasárnap rendezik az Aranybulla emlékműnél. Családi programok, kézműves foglalkozások, régizenészek, táncosok idézik a kor hangulatát. Részletek hamarosan!

 


Fontos jubileumot ünnepel idén Székesfehérvár: az Aranybulla kiadásának 800. évfordulóját. A II. András aranypecsétjét viselő, korát megelőző, fontos jogi dokumentum az alkotmányosság egyik legfőbb európai pillére volt, amelyet 1222-ben Fehérváron bocsátottak ki. A történelmi és közjogi szerepét elismerő egykori esemény évfordulójára az egész évet átfogó programsorozattal ünnepli a város.


A rendezvénysorozat megnyitóját április 24-én, vasárnap rendezik meg, az egész napos esemény szervezője a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ. A program az Aranybulla kiadásának korát igyekszik megidézni a közönség számára: a megújult Aranybulla emlékműnél családi és gyerekprogramok, kézműves foglalkozások várják a látogatókat, akik korhű nyomdagépet is láthatnak működés közben. A „kancellárián” íródeákokká válhatnak, megtanulhatják, hogyan kell lúdtollat készíteni és azzal írni, megismerkedhetnek az egykori írásformákkal.


A hangulatról régizenészek gondoskodnak, az Alba Regia Táncegyüttes történeti táncokkal szórakoztatja a közönséget. Jobku és Dzsevu, azaz Egger Géza és Lábodi Ádám – nem szokványos – történelemóra színházában II. András életével és az Aranybulla történetével találkozhatnak a nézők. Hamarosan jelentkezünk a részletes programmal!

turizmus.szekesfehervar.hu