Programok

A világhírű Marmen Quartet ad koncertet a Tihanyi Apátságban

A világhírű Marmen Quartet ad koncertet a Tihanyi Apátságban

Kép forrása: Marmen Quartet

Az Esterházy Magyarország Alapítvány meghívására érkezik Tihanyba augusztus közepén a világhírű  Marmen Quartet. Az első magyarországi koncertjét adó brit vonósnégyes a Tihanyi Bencés Apátság templomában lép fel. Az esemény a Harmónia a Vizek Felett III. – Bencés Zenei Ünnep programsorozat részeként valósul meg és egyben tiszteleg Joseph Haydn előtt születésének 290. évfordulója alkalmából. A belépés ingyenes.

 

A londoni Royal College of Music-on 2013-ban alakult Marmen Quartet a világ számos országában megfordult már, de most első alkalommal látogatnak el Magyarországra. A vitalitásáról és szenvedélyes játékáról híres vonósnégyes idei európai koncertsorozatának megkerülhetetlen szerzője Joseph Haydn, ezzel is tisztelegve a zeneszerző születésének 290. évfordulója előtt. Az évforduló adja az apropóját a zenekar tihanyi koncertjének is, mely az Esterházy Magyarország Alapítvány és a Tihanyi Bencés Apátság idén induló együttműködésének keretében valósul meg. A közös kulturális tevékenység első állomása a júniusban megnyílt és szeptember végéig látogatható Ereklye, Haydnkopf kiállítás volt, mely Haydn ellopott koponyájának bizarr történetét dolgozta fel öt fiatal kortárs magyar képzőművész reflexiói révén.

A Tihanyi Bencés Apátság templomában rendezett augusztus 18-i koncert programjában a Haydn tréfás kedvét bizonyító és magyar vonatkozásokkal is bíró Haydn B-dúr vonosnégyes (Op 64/3) mellett Salina Fisher és Johannes Brahms egy-egy szerzeménye is felcsendül.  

A Marmen Quartet rendkívüli elismerésre és hírnévre tett szert az utóbbi években, elképesztően életerős és szenvedéllyel teli előadásmódjuknak köszönhetően. 2019-ben el is nyerték mind a Bordeaux-i, mind a Banff-i Nemzetközi Vonósnégyes Verseny fődiját.

A koncert 19.30-kor kezdődik, a belépés ingyenes.

#tihany #koncert #program