Programok

A magyar nyelvet ünneplik Balatonfüreden

A magyar nyelvet ünneplik Balatonfüreden

Kép forrása: pixabay.com

Könyvbemutatóval, közös versmondással, játékos irodalom órákkal ünneplik a magyar nyelvet Balatonfüreden péntektől.

 

A magyar nyelv napja, november 13. alkalmából többnapos rendezvénysorozattal várják az irodalom kedvelőit a Balaton-parti városban. A program közös versmondással kezdődik pénteken a Kiserdőben. Az egykori kőszínházi oszlopoknál Bonczidai Éva, a Magyar Kultúra című folyóirat főszerkesztője mond köszöntőt, majd a balatonfüredi diákok a város tíz kulturális partnervárosának tanulóival egyidőben szavalják el Babits Mihály A lírikus epilógja című költeményét.

Ugyancsak pénteken este rendezik meg Lukács Sándor színész irodalmi estjét a Szőcs Géza Irodalmi Szalonban, ahol a művész 75. születésnapjára megjelent Kikötő című verseskötetét ismerhetik meg az érdeklődők. A pandémia idején született, elégikus hangvételű versekben az elmúlás, a földi létezés végessége fogalmazódik meg.

Szombaton az Eleven Költők Társasága koncertezik a Kisfaludy Galériában, zenéjükben kortárs költők sorai elevenednek meg. Közreműködik Szentmártoni János költő, Gréger Zsolt dalszerző, Keleti András, a Budapest Bár énekese, zeneszerző-producer, Kohánszky Roy, a Roy és Ádám formáció basszusgitáros énekese és Máté Szabolcs, a Colorstar zenekar billentyűse.

Vasárnap Mikszáth Kálmán, a magyar nyelv művésze címmel tart előadást Praznovszky Mihály, irodalomtörténész, aki bemutatja az általa szerkesztett Lovagok, hóhérok, szeretők című Mikszáth-novelláskötetet.   

A város általános és középiskolás diákjai magyar nyelvi játékos foglalkozásokon vehetnek részt november 11. és 18. között. November 13-át az Országgyűlés 2011-ben nyilvánította a magyar nyelv napjává annak emlékére, hogy 1844-ben ezen a napon fogadták el azt a törvényt, amely magyart államnyelvvé tette.

#program #balatonfüred