Hírek

Tovább nőnek az ingatlanárak

Tovább nőnek az ingatlanárak

Kép forrása: pixabay.com

Több tényező együttes hatása befolyásolja az ingatlanárak növekedését, a 2021-es tendencia pedig 2022-ben is folytatódni fog. Az ingatlanok drasztikus drágulásának nem tudni, hogy mikor lesz vége.

 

Az ingatlanpiaci folyamatok az ingatlanok árának emelkedését hozták magukkal, nem csak hazánkban, hanem nemzetközi szinten is. Sokan már egy jó ideje arra várnak, hogy ez a buborék majd kipukkan és akkor újra lehet olcsón ingatlanhoz jutni, a szakértők szerint azonban erre nem érdemes számítani.

Több tényezőtől is függ

Az, hogy mi okozza az ingatlanárak emelkedését, több tényező együttes hatása. Egyrészt az újépítésű ingatlanok esetében egyre nagyobb a munkaerőhiány és az alapanyaghiány is. Hónapok óta erről szólnak a hírek, a koronavírus-járvány pedig még egy nagy féket jelentett az építkezésekben. A járvány is hozzájárult ahhoz, hogy az ingatlanpiac felborult, és az egyensúly még most sem állt helyre.

A kereslet ma már magasabb, mint a kínálat, ez pedig az árak emelkedéséhez járul hozzá. Mint ahogy azok a különböző támogatási formák is, melyek a kisgyermekes, gyermeket vállaló családok számára elérhetők. Ezek a vissza nem térítendő vagy rendkívül kedvező visszafizetést kínáló hitelek, támogatások igencsak népszerűek lettek, gondoljunk csak a 3+3 millió forintos felújítási támogatásra. Mindez hozzájárul ahhoz, hogy ha egy ingatlan értékét növeljük, akkor drágábban tudjuk azt eladni is.

Az ingatlanárakat az infláció is befolyásolja, mint ahogy a magyar és a globális gazdaság teljesítménye is. Az árak továbbra is emelkednek, azonban nem lehet tudni, hogy a koronavírus-járvány mi mindent hoz még az életünkbe. Ez egy kiszámíthatatlan tényező, de vannak olyanok, melyek továbbra is kiszámíthatók. A falusi CSOK, a lakásfelújítási támogatás és a babaváró kölcsön az eddig ismeretek szerint ez év végéig igényelhető, így valószínűsíthető, hogy az ingatlanok iránti kereslet az idén még nagy lesz. Aztán itt van még a zöld otthon program is, ami szintén az ez év végéig építési engedélyt szerzett ingatlanok számára felvehető támogatás.

Mit hoz a jövő?

A szakértők azt mondják, hogy ma a magyar lakáspiac túlárazott, a kereseteknél 1,7-szer gyorsabban emelkedtek az ingatlanárak az elmúlt években. Arról, hogy mit hoz a jövő, csak becslések lehetnek, hisz a pandémia tartogathat még meglepetéseket. Gondoljunk csak az első hullám okozta sokkra, amikor mindenki óvatosan kezdte el élni az életét, hisz nem lehetett tudni, hogy mit hoz a jövő, lesz-e munkahely, lesz-e fizetés. Sokan elhalasztották ekkor a lakásvásárlást, az új, nagyobb otthonba költözést. Sokan még most is óvatosak, de a nagy többség már nem.

(LM)