Hírek

Személyesen vagy online végezzük az OKJ-s tanfolyamot?

Személyesen vagy online végezzük az OKJ-s tanfolyamot?

Kép forrása: pixabay.com

A koronavírus járványnak köszönhetően az oktatás rendszere némiképp megváltozott. A személyes jelenlétet igénylő tanfolyamokat felváltották az online tanfolyamok, és bár már bizonyos feltételek mellett, kis létszámmal már lehet tanfolyamokat tartani, az online oktatás még mindig nagyon népszerű. Főleg azok választják, akiknek nincs idejük, lehetőségük személyesen részt venni a tanfolyamokon, mert nem illik az időbeosztásukba, esetleg sokat kellene utazniuk hozzá. Számukra jó lehetőség az online tanfolyam.

 

Persze érdekes kérdés, hogy gyakorlati oktatást igénylő szakmák esetében mennyire lehet hatékony egy ilyen oktatás. Nos, a legtöbb esetben a gyakorlati oktatást külső helyszínen oldják meg, illetve a tanuló lakóhelye közelében segítenek oktatási helyet keresni, ahol a szükséges gyakorlati tudást elsajátíthatja. Egyes szakmák tanfolyamát azonban a járvány alatt el sem indították, pont a gyakorlati oktatás miatt. Mivel már csökkennek a korlátozó intézkedések, és egyre több tanfolyam indulhat el, így a gyakorlati órák is megtartásra kerülhetnek.

Online tanfolyam esetén a vizsga is elektronikusan zajlik?

A vizsgák a koronavírus járvány alatt is megtartásra kerültek, ám ezeket az oktatási helyek személyesen, a hatályos jogszabályoknak megfelelően folytatták el. A tanulók és a vizsgáztatók is maszkban lehettek csak jelen, és vizsga közben is meg kellett tartani a 1,5 méter távolságot. Emellett a tételkidolgozás közben is tartották a tanulók között a megfelelő távolságot, biztosították a kézfertőtlenítőt, így a vizsgák megtartásra kerülhettek. A korlátozások csökkentek, így várható, hogy a vizsgákra vonatkozó járványügyi előírások is csökkenni fognak.

Bizonyos képzések esetén elegendő az elektronikus modulzáró, illetve záróvizsga is, de az OKJ-s bizonyítványt adó tanfolyamok esetén a személyes jelenlétet igénylő vizsgákat tartották meg. Jól látszik tehát, hogy képzésenként eltérő lehet, hogy online vagy személyesen lesz-e vizsga.

Ne féljünk tanfolyamra jelentkezni, csak mert másik városban lesz a tanfolyam vagy a vizsga!

Az ország számos városában tartanak OKJ-s tanfolyamokat, és még mindig nagyon sok képzőhely szervez online órákat. Az se tartson vissza minket egy kiválasztott szakmától, ha a tanfolyam helye messzebb van a lakhelyünktől. Egyrészt lehetőség van online formában is tanulni már nagyon sok helyen, másrészt a személyes jelenlétet igénylő tanfolyamok esetén választhatunk hétvégén tartandó tanfolyamokat. Ilyen esetben pár hétvégét kell csak szállásról gondoskodnunk.

Ha például Székesfehérváron találunk megfelelő tanfolyamot, akkor kereshetünk egy apartmant, akár másokkal együtt is, akik ugyanarra a tanfolyamra érkeznek, mint mi. A Pe-Ki Lux Apartman Székesfehérvár például egy jó lehetőség, ahol akár több napot, vagy egy egész hetet eltölthetünk, mintha csak a saját otthonunkba mennénk haza.

Pe-Ki Lux Apartman