Hírek

Száraz és hűvös év volt a tavalyi

Száraz és hűvös év volt a tavalyi

Kép forrása: pixabay.com

Az Országos Meteorológiai Szolgálat nemrég közzétette éves elemzését, melyből kiderül, hogy a tavalyi, 2021-es év az elmúlt tíz év leghűvösebb és egyben az egyik legszárazabb esztendő is volt.

A középhőmérséklet 10,8 fok volt, ami a sokéves átlag alatti, az elmúlt tíz év leghűvösebb évét zártuk. Változékony és szélsőséges esztendő van mögöttünk, és bár a január és a február az átlagtól egy-egy fokkal melegebb volt, tavasszal jöttek a hideg hónapok. Áprilisban és májusban két fokkal volt kevesebb az átlaghőmérséklet a szokásosnál, 1987 óta ez volt a leghűvösebb tavasz. Bizonyára sokan emlékeznek a tavaszi fagyokra, ami bizony hatalmas károkat okozott a mezőgazdaságban. A hideg tavasz után jött a forró nyár, júniustól egész augusztus közepéig tartott a hőség. De hogy mekkora? A statisztikai adatok szerint a június a harmadik legmelegebb, a július pedig a legmelegebb volt 1901 óta. Huszonkét olyan nap volt, amikor a napi középhőmérséklet elérte a hőhullám küszöbét, ami 25 fok. A nyár utolsó napjaiban azonban ismét beköszöntött a hideg, egy fokkal maradt el az átlaghőmérséklet a szokásostól. Szeptemberben és novemberben átlagos idő volt,októberben pedig egy fokkal hűvösebb, mint az átlag.

Megdőltek a rekordok

A legalacsonyabb hőmérsékletet, mínusz 25,8 fokot február 13-án mérték a Nógrád megyei Zabarban. A legmelegebb pedig 40,8 fok volt, július 8-án a Fejér megyei Adonyban. És még néhány érdekesség. A legerősebb széllökést Tiszavasváriban mérték augusztus elsején, amikor is 121 kilométer/órás vihar tombolt. Heves megyében, Erdőtelken esett a legtöbb csapadék egy nap alatt, 94,3 milliméter.

Azonban a tavalyi év száraz volt, az éves csapadékösszeg húsz százalékkal kevesebb volt, mint az átlag, kicsivel 500 milliméter feletti. Persze itt is megoszlanak az adatok, márciusban, júniusban, szeptemberben és októberben feleannyi eső sem esett, mint az átlag. A június különösen száraz volt, 1901 óta a legszárazabb.

Itt a globális felmelegedés

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt hét év globálisan a legmelegebbnek ígérkezik. A La Nina esemény aminek következtében a Csendes-óceán közép-keleti régiójában az átlagosnál hűvösebb vízhőmérséklet alakult ki, éreztette ugyan a hatását, de nem fordította meg a tendenciát. A globális felmelegedést már a bőrünkön érezzük. Az Egyesült Államok vizsgálati eredményei, elemzései szerint a 2021 januárjától novemberig tartó időszak a 6. legmelegebb volt a rendszeres megfigyelések kezdete óta.