Hírek

Ősszel megérkezik a kávészezon

Ősszel megérkezik a kávészezon

Kép forrása: pixabay.com

Szeptember végén ünnepeltük a kávé napját, amiből a világon több mint 2 milliárd csészével fogy el. Naponta. A statisztikák szerint a legnagyobb kávézók a skandinávok, miközben az afrikai országokban alig fogyasztják. A magyarok valahol a mezőny közepén állnak, sokan nemcsak otthon, hanem a munkahelyen is dupláznak egyet.

 

A kávé világnapját japán kezdeményezte először, azonban csak 2009 óta ünnepeljük meg hivatalosan. A legenda szerint azért szeptember 29. lett a kiválasztott, mert itt lesz vége a hosszú nyárnak, az ősz pedig egyet jelent a munkával és a fáradsággal, úgyhogy ideje elkezdeni a kávészüneteket.

Itthon is sokan fogyasztják

A világon évente több, mint 160 ezer zsák kávét termesztenek, ahol egy zsákban 60 kiló kávé található. Ebből Európa 54 ezer zsákot fogyaszt el, amivel szó szerint az egész világot megelőzzük. Ennek az oka, hogy Európában vannak a legnagyobb kávéfogyasztók, mint például a finnek, akik fejenként 12 kilót használnak fel. Még a világ legnagyobb kávétermelő országaiban sem volt soha ilyen magas az átlag.

Hazánk nem tartozik az extrém fogyasztók közé, de az elmúlt években egyre nagyobb fontosságot kapott a jó munkahelyi kávé szerepe. A dolgozók szeretik, ha az italnak az illata és az íze is rendben van, csak kevesen vágynak a nagyon erős kávéra. Úgy tűnik, hogy a magyarok inkább a munkahelyen isznak, mivel az otthoni kávézásra nagyjából 3000 Ft-ot költenek el havonta. Persze, mindig lesznek olyan felhasználók, akik inkább a saját kávéjukat viszik el, és nem kérnek az ingyenesből.

(LM)