Hírek

Nem lesz közönség a Golden Globe-on

Nem lesz közönség a Golden Globe-on

Kép forrása: pixabay.com

A koronavírus-járvány miatt az idei Golden Globe díjátadót közönség és vörös szőnyeg nélkül rendezik meg. A világjárvány nem csak a filmes világ egyik rangos eseményére nyomta rá a bélyegét. Idén elhalasztották a Grammy díjátadót, a Sundance Filmfesztivált pedig virtuálisan rendezik meg.

 

A Grammy díjátadót, melyet január 31-én rendeztek volna meg, a szervezők elhalasztották. Mint azt a közleményükben írták, számukra a zenei közösség, közönség biztonsága és egészsége a legfontosabb, az omikron variáns miatti bizonytalanságot látva pedig túl nagy kockázattal járna megtartani a show-t. Ezért döntöttek a halasztás mellett.

Egészségben, biztonságban

Az egészség és biztonság a legnagyobb prioritás a HFPA számára – fogalmazott a Hollywoodban akkreditált külföldi tudósítók szervezetének (HFPA) közleménye. A Golden Globe-ot megrendezik ugyan, de nem lesz közönség, nem lesz vörös szőnyeg. A belépéshez oltási igazolás és egy 48 óránál nem régebbi negatív teszt is szükséges. A vendégeknek maszkot kell viselni a teremben. A díjátadót nem közvetíti majd a televízió, ennek azonban nem a koronavírus az oka. Az NBS tévécsatorna tavaly jelentette be, hogy a HFPA gyakorlatával kapcsolatban felmerült etikai kérdőjelek és a tagság sokszínűségének hiánya miatt nem közvetítik a gálát. A HFPA úgy reagált, hogy az elmúlt időszakban új viselkedési kódexet vezettek be és 21 új tagot is felvettek, köztük fekete újságírókat.

Megvannak a jelöltek

Ez lesz a 79. Golden Globe-díjátadó, a jelölteket még tavaly decemberben nyilvánosságra hozták. Hét jelölést kapott Jane Campion A kutya karmai között című westernje és ugyanennyit Kenneth Branagh Belfast című önéletrajzi filmje. Öt díjra esélyes az elmúlt időszak egyik legnépszerűbb tévésorozata, az Utódlás.

Virtuális lesz a Sundance

Ahogy tavaly, úgy idén is csak virtuálisan rendezik meg a Sundance Filmfesztivált, melyet hagyományosan a Utah állambeli Park Cityben szoktak megtartani. A korábbi tervek szerint január 20.és 30. között akarták megtartani a fesztivált. Tavaly hibrid módon rendezték meg a rangos esemény, a vetítések mellett virtuálisan is megtekinthetők voltak a produkciók. Idén azonban a fesztivált nem tudják hibrid formában megrendezni, személyesen tehát nem tartanak vetítéseket. Ezen kívül virtuálisan lesznek elérhetők a filmesekkel, színészekkel készült beszélgetések is. A Sundance Filmfesztiválnak egyébként magyar vonatkozása is van. Itt mutatják be Csuja László és Nemes Anna filmjét, a Szelíd című mozifilmet.

(LM)