Hírek

Hőségriasztás a napokban

Hőségriasztás a napokban

Kép forrása: pixabay.com

Meteorológiai előrejelzések adatait, valamint a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ szakmai ajánlását figyelembe véve az országos tiszti főorvos - az ország egész területére vonatkozóan - 2024. június 19-én (szerda) 00.00 órától 2024. június 22-én (szombat) 24.00 óráig III. fokú hőségriasztást adott ki.

 

A nagy hőség az egészséges szervezetet is megterheli, bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen közérzetet, dekoncentrációt. Különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők.

Az autósok vezessenek óvatosan, mert a meleg rájuk nézve is kedvezőtlen hatással lehet. Gyermeket, állatokat ne hagyjanak autóban. Ha valaki autóban hagyott gyermeket, állatot lát, hívja a 112-es segélyhívó számot. Senki ne hagyjon továbbá az autóban fertőtlenítőt, hígítót, festéket, öngyújtót, mert ezek felrobbanhatnak, meggyulladhatnak a nagy melegben.

A vízparton tartózkodók - különösen napozást követően - hűtsék le magukat mielőtt vízbe mennek, felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe. Fontos továbbá odafigyelni a fokozott vízivásra. A kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztása viszont kerülendő.

11 és 15 óra között lehetőség szerint ne tartózkodjanak a napon, illetve védekezzenek megfelelő ruházattal és napvédő szerekkel a leégés ellen. Aki teheti, tartózkodjon árnyékban, légkondicionált helyiségben, a legmelegebb órákban kerülje a megterhelő fizikai munkát.

 

LM