Hírek

Erre az 5 dologra figyeljünk, ha a legtöbbet akarjuk kihozni az egyetemi évekből

Erre az 5 dologra figyeljünk, ha a legtöbbet akarjuk kihozni az egyetemi évekből

Kép forrása: pexels.com

Az egyetemen eltöltött évek életünk egyik meghatározó korszakát jelentik, sokan viszont csak a diplomázás után jönnek rá, mennyi kínálkozó lehetőséget szalasztottak el ez idő alatt. A Budapesti Metropolitan Egyetem rektora, Dr. Bachmann Bálint szerint éppen ezért érdemes tudatosan kihasználnunk az intézmények által kínált előnyöket – össze is gyűjtötte, mi az az 5 dolog, amire érdemes odafigyelnünk, ha a legtöbbet akarjuk kihozni ebből az időszakból.

 

  1. Használjuk ki az órán kívüli lehetőségeket

„Ha jól és hasznosan akarjuk eltölteni az egyetemi éveket, akkor nem elég bejárni az előadásokra, részt venni az órarendben meghatározott kötelezettségeken és aztán minden vizsgát teljesíteni. Olyan tevékenységre és aktivitásra is szükség van, ami az órákon kívül történik” – mondta Dr. Bachmann Bálint. A szakzsargonban önálló hallgatói munkának nevezett tevékenységek között olyanokra gondolhatunk, mint az öntevékeny körök, klubok, műhelyek, sportcsapatok, egyetemi újságok vagy rádiók, szakkollégiumok, tanulói csoportok, pályázatok, versenyek, előadások, tréningek. „Tájékozódjunk folyamatosan a lehetőségekről, hiszen ezek remek alkalmat kínálnak arra, hogy még a munkaerőpiacra lépés előtt számos helyzetben kipróbáljuk magunkat” – tette hozzá a rektor.

  1. Építsünk énmárkát

Az egyetemi évek kiváló lehetőséget adnak arra, hogy jobban megismerjük erősségeinket és gyengeségeinket, és ezek alapján elkezdjük építeni énmárkánkat. „A METU-n nem hallgatásra késztetjük, hanem aktív együttműködésre bíztatjuk a hallgatóinkat társaikkal, oktatóikkal és külső szakemberekkel. A felsőoktatásban eltöltött évek alatt fontos, hogy a diákok ténylegesen megismerjék, mi az a hivatás, amit választottak, ezért az egyes képzési elemekben nálunk olyan tartalmakat állítanak elő maguk a hallgatók, amik aztán a képzés végére egy szakmai portfólióvá, a saját márkájukká áll össze” – mondta a rektor. A tudatos építkezés nagy előnye, hogy nem a munkaerőpiacra lépéskor kell elkezdenünk dolgozni azon, hogy megtaláljuk a saját utunkat és megismerjük önmagunkat, mindez pedig komoly versenyelőnyt jelenthet.

  1. Fedezzünk fel minél többféle gondolkodásmódot

Egy egyetemre rengeteg helyről érkeznek hallgatók, ami igazi kincsesbánya lehet, ha szeretnénk szélesíteni a látókörünket. Dr. Bachmann Bálint szerint a gólyáknak érdemes rögtön belevetniük magukat a mélyvízbe: „azt javaslom, hogy az új diákok rögtön a belépéskor vegyék fel a kapcsolatot hallgatótársaikkal, oktatóikkal, vezetőikkel.” A rektor szerint remek lehetőség a különféle külföldi ösztöndíjlehetőségek kihasználása, illetve sokat számít az is, ha a hétköznapokban is nemzetközi közegben mozgunk, azaz olyan egyetemen tanulunk, ahol külföldi hallgatókkal is találkozhatunk, dolgozhatunk. „A diákok így anélkül nemzetközi közegben találhatják magukat, hogy elhagyták volna az országhatárt” – tette hozzá.

  1. Építsük tudatosan kapcsolatainkat

Az egyetemen kialakított kapcsolatok akár egy életre is meghatározhatják a karrierutunkat – érdemes tehát már a tanulmányok alatt kollégaként, egyenrangúan kezelni a csoport- és évfolyamtársakat. A közösségi események, bulik során kötött barátságokat bizony hosszú távon is kamatoztathatjuk. A közösséget pedig legjobban a közös munka kovácsolja össze: érdemes ezért tudatosan válogatnunk a klubok, szakkörök, szakkollégiumok között.

  1. Ne vesszünk el abban, ami számunkra nem fontos

Az egyetemi évek alatt valósággal kinyílik a világ: új szakterületeket ismerünk meg, hirtelen minden érdekessé válik és egyszerre akarunk mindent kipróbálni. Bár érdemes minél több feladatba, tevékenységbe belekóstolni, ne törekedjünk a maximalizmusra: idővel válogassuk le, mi az, amit valóban örömmel csinálunk, amivel hosszú távon is szívesen foglalkoznánk és mi az, ami csak az energiánkat veszi el. Ahogy telnek az évek, a számunkra másodlagos tevékenységeket lassan elhagyhatjuk, hogy legyen lehetőségünk elmélyedni abban, ami valóban érdekel minket. Mindeközben folyamatosan megismerjük magunkat, és az egyetemről kilépve már stabil képünk lesz arról, mivel és hogyan szeretnénk foglalkozni.

LM