Hírek

Először vonultak TALL-PETITE modellek divatbemutatón Magyarországon

Először vonultak TALL-PETITE modellek divatbemutatón Magyarországon

Kép forrása: Petite.hu

Az Il Bacio Collezione megjelenésével új méretkategóriát jelentett be a designer márka

 

Két újdonság egy bemutatón az Il Bacio di Stile-ben. A Petite Anita Janik márka most ismét olyannal rukkolt elő, amivel más eddig soha. Az Il Bacio Collezione elnevezés alatt a márka eddigi kollekcióitól eltérően alkalmi ruhák debütáltak tall-petite méretű modelleken először Magyarországon.

 

Nem először lepte meg a hazai divatéletet a Petite Anita Janik az újításaival. Első magyar petite (pötit) size márkaként ő vitt korábban alacsony modelleket rájuk tervezett ruhában kifutóra. Az FDH 2022-es év tervezője verseny közönségszavazását megnyerő márka most ismét újított az Il Bacio di Stileben tartott divatbemutatón. Az V. The Fashion Show február 9-én a Fashion Diffusion Hungary szervezésében került megrendezésre, mely során egy este alatt átírta a tall-petite megjelenésével a divatvilágot a feltörekvő márka.

Az alapítók, Dajkó György és Janik Anita divattervező most alkalmi darabokat mutattak be. Egy új, innovatív méretkategóriát hoztak létre tall-petite néven a 160 cm feletti kisméretű, de a standard kategóriába mégsem egyértelműen sorolható nőknek. Így először vonultak ki tall-petite méretű modellek Magyarországon a kifutóra a fiatal márka első alkalmi kollekcióját bemutatva.

Ez a tall-petite

A petite size a kisméretet jelöli a divatban, melynek most egy új, inkluzív értelmezése jelent meg a téma hazai szakértőjétől. A klasszikus értelemben vett petite size az alacsonyakra vonatkozik. Az új innovatív értelmezésben vett tall-petite inkább vékony, nem magas, és a konfekciómérettől eltérő testarányokkal rendelkező kisméretet jelöli a márka módszerén alapuló saját besorolásában.

„Ez idővel lehet akár egy elterjedt divatkategória, de a tall-petite most még a márka belső módszerén alapuló méretezési besorolás, ami a mi tapasztalataink és innovációnk eredménye. Vannak bizonyos adottságú nők, akik sem a petite, sem a standard konfekcióba nem igazán sorolhatók. Nem alacsonyak, de nem is magasak, és részben rendelkeznek petite size adottságokkal. Ez az eltérő testarányok miatt lehetséges. Valaki lehet 160 cm felett rövidebb lábakkal, vagy rövidebb karokkal, keskenyebb vállakkal megáldva. Rengetegen jönnek hozzám ilyen adottságú nők, akiknek megoldást nyújt sok általam tervezett ruha. Ők a tervezői és styling módszerem szerint a tall-petitek. Azaz a 160–169 cm közötti kisméretű nők” – osztja meg Janik Anita tervező, a magyar petite szakértő.

Az európai divat főváros, mely divatba hozza a designert

Budapest szépen halad afelé, hogy Közép-Európa divatközpontjává váljon. Számos külföldi tervező érkezik hozzánk előszeretettel. Ez a vezető szerep nagy felelősség a hazai divatesemények szervezőinek akkor, amikor kiválasztják, hogy milyen arányban adnak teret a külföldi és hazai designer brandek bemutatkozásának – köztük a Petite Anita Janik márkának is, mint a petite size szegmens képviselőjének.

„Ha lehet az vízió, hogy Közép-Európa divatközpontja legyünk, akkor miért ne lehetne elképzelni, hogy akár új kategóriákat is teremtsünk a divatban, mint például Hannah Troy annak idején. Teljesen természetes ma már a plus size, az androgün, a genderless irányzat nemzetközi színtéren. Csakúgy, mint ha valaki egy stílusra, technológiára (couture), textilre (selyem) specializálódik. Az is lehet természetes, és lehet mögötte szakmai elhivatottság, ha egy társadalmi szegmens esztétikai összképét tűzzük a zászlónkra, mint a Petite Anita Janik” – fejti ki Dajkó György, a márka társalapítója.

Az Il Bacio Collezione nevet kapták az alkalmi kínálat darabjai

Az egykori luxus divatáruház inspirálta a fiatal designer márka új kollekcióját. Kivételes helyhez különleges kollekció illik, mely egyszerre hordozza magában a kortalan stílusjegyeket és az előremutató megoldásokat.

„Régóta akartunk egy elegáns vonalat, de kerestük hozzá az alkalmat, a helyet, ami megindít, az apropót, ami erre inspirál. Szeretjük az időtálló, kortalan, eredeti, minőségi és egyedi dolgokat. Ez a hely is ilyen és elég inspiratívan hatott az új Petite Anita Janik kollekció megalkotására. Klasszikus, időtálló fazonok, romantikus stílusjegyekkel. Fodrok, sejtelmes tüllök, csipke, szatén és csillanó ékszergombok. Nőies báj, a gondosan megalkotott, finoman alakkövető sziluettek könnyed játékossága jellemzik az Il Bacio Collezione-t” – meséli Janik Anita petite designer

 

LM