Hírek

A család közösségben elfoglalt szerepe

A család közösségben elfoglalt szerepe

Kép forrása: pixabay.com

Szociológiailag a család, egy kisebb vagy nagyobb közösség, akik egymással valamilyen kapcsolatban állnak. Lehet az vérrokoni vagy örökbefogadott de családnak számíthat bármilyen jellegű kötelék pl. Barátok, kollégák vagy lakótársak is.

 

Tulajdonképpen egy olyan közösség, ahol az ember élete nagy részét tölti, egy otthon ezért nagyon fontos, hogy jól érezzük benne magunkat, szeressünk köztük lenni. A háznép tagjai, ahogy régen nevezték lehetnek apa, anya, gyerek és vagy gyerekek, nagyszülők, dédnagyszülők, unokák, dédunokák nagynénik, nagybácsik, unokatestvérek.

Egyes népcsoportok családnak a gyerekeket tekintik. Pl. nem úgy mondják, hogy van három gyerekem, hanem hogy van három családom mivel a gyerekek idővel családot alapítanak. Ez az egyetlen olyan közösség ami évszázadok óta létezik s bár a történelem folyamán sokat változott a legerősebb és legstabilabb emberi kapcsolatnak maradt meg ami nem is fog megszűnni mivel lévén, hogy az ember társaslény erre mindig is szüksége lesz.

Kinek mit jelent a család és miért

Mindenki számára mást jelent a család fogalma. Vannak akik szinte elválaszthatatlanok a szülői háztól vannak olyanok, akik, bár jó kapcsolatot ápolnak a szülőkkel testvérekkel (amennyiben vannak) családnak mégis inkább a baráti társaságukat tekintik mivel többnyire ők vesznek részt az életünkben. Vannak olyan esetek is amikor nincs, vagy nagyon rossz a rokoni kapcsolat. Ilyenkor is jelentheti a baráti társaság a családot ami állhat barátokból kollégákból vagy lakótársakból. Nagyon fontos szempont, hogy milyen a kapcsolat minősége hiszen életünk szerves részét képezik.

(LM)