Hírek

A bringázás gyógyszer is lehet?

A bringázás gyógyszer is lehet?

Kép forrása: Janota Zoltán

Orvosok és sportolók népszerűsítik az őszi Balatont, mert a tó látványa, természeti környezete, az ottani sportolás jó hatással van az ember fizikai, lelki egészségére. Szerintük a bringások az átlagnál boldogabbak is.  Legalábbis ezt állítja egy balatoni főorvos, egy  Ironman ,  egy szenior olimpiai bajnok és a BMX freestyle országos bajnoka, aki Abu Dahbiból,  küldött üzenetet az akció szervezőinek.

 

Az orvosok azt javasolják, töltsünk minél több időt a nyeregben, mert az egészségre kedvező hatással lehet a kerékpározás: jótékonyan hat a keringésre, erősíti a tüdőt, jókedvet ad. Mindez segít abban, hogy hosszabb, kiegyensúlyozottabb életet éljünk. A kardiomozgás minden izmot munkára késztet, fejleszt, zsírégető. A rendszeres biciklizés csökkenti a stroke, a szívroham, a magas vérnyomás kialakulását, segít a kettes típusú cukorbetegség megelőzésében, kezelésében. A biciklizés a két keréken guruló antidepresszáns: már 15 perces tekerés után is jelentősen csökken a stresszhormonként számon tartott kortizol szintje. Nagy Ákos György  sebész, a siófoki kórház főorvosa kiemeli, a Balaton látványa nyugtató hatással van az emberre, amit tovább erősít a kerékpározás. A Nyitott Balaton akció orvos szakértője javasolja, aki teheti, sportoljon a tónál, ahol szinte egész évben lehet kerékpározni.

Sosincs rossz idő a kerékpározáshoz

Janota Zoltán, aki 18-szor teljesítette az Ironman-versenyeket, szintén hangsúlyozza, nagyon jótékony az őszi-téli kerékpározás. – Nincs rossz idő, csak rosszul megválasztott öltözék. Ha megnézünk egy naplementét novemberben, minden fáradozást megér, mondta.

A balatoni bringázás a sporttal most ismerkedő családoknak is ideális, mert a tó és környéke sajátos világ: sokszínű, minden évszakban érdekes. Janota Zoltán szívesen bringázik Tótvázsony környékén is, amely mesés hely, jószívű, önzetlen emberekkel. Fontos ugyanis, hogy a táj az emberek kedvességével, gesztusaival is párosuljon a verseny vagy a bringás kirándulás alatt. Ilyen szempontból is ideális választás a kerékpáros-társadalom számára a Balaton.  Gajdos Tamás műsorvezető, riporter,  sikeres futó és szenvedélyes kerékpáros is kiemeli, a sportok szerelmesei kiváló terepeket találhatnak maguknak a Balatonnál. Szerinte nemzetközi összehasonlításban is igazán inspiráló környezet a Balaton azoknak, akik itt szeretnének felkészülni egy-egy versenyre. De azoknak is inspiráló terep lehet, akik csak most ismerkednek a futás vagy a kerékpározás örömeivel.

Fejben is készülni kell a bringázásra

Hasonlóan vélekedik a  2021-es BMX freestyle országos bajnoka, aki   5 éves korában  kezdte  a sportot. A bringás Abu Dhabiból, a Bmx világbajnokságról  küldött üzenetet a balatoni szervezőknek. A 21 éves bajnok szerint sem extrém sport az őszi vagy a téli kerékpározás, inkább csak fokozottabb felkészülést igényel a komfortzónánkon kívüli bringázás. Ficsor  Kornél már négyszer  körbe is tekerte a Balatont. Volt  arra  példa, hogy Kiskunfélegyházáról, otthonából indult el az egy hétre tervezett túrára, amelynek egyik eleme a Balaton körüli útvonal megtétele volt. Ennek a kirándulásnak az eredménye 1080 kilométer megtétele lett. Ficsor minden alkalommal különböző társasággal, volt a Balatonon, " Volt, hogy a barátnőmmel sátraztunk és ráérős tempóban 5 nap alatt tekertük körbe a Balatont, de volt arra is példa hogy egy bringás csapattal 10 órán belül tekertük körbe a tó nevezetességeit. - nyilatkozta a sportoló. Szerinte a hosszabb túrákra való felkészülés nem csak kerékpározásból  áll. Fontos figyelmet fordítani a fizika erőnlétre és a mentális egészségre is. Szerinte a Balaton igazán kerékpárbarát, kiváló helyszín kezdőknek és profiknak is a  bringázásra.

Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke szerint a kerékpáros turizmus fellendüléséhez jelentősen hozzájárul, hogy ősz elején újabb bringás útfejlesztés zárult le, így már Budapesttől a Balatonig el lehet jutni kerékpárral. Ezért a következő időszakban jóval több kerékpáros jelenhet meg a régióban.

LM