Hírek

A Balaton a legnépszerűbb a nyaralóvásárlók körében

A Balaton a legnépszerűbb a nyaralóvásárlók körében

Kép forrása: GDN Ingatlanhálózat

Minden évben, a nyárhoz közeledve, növekszik a népszerűsége a vízparti ingatlanoknak. Akár építkezésbe vágnak bele, akár egy egyszeri nyaralóvásárlásról van szó, általában hasonló a motiváció: egy gyerekkori álom megvalósítása.

 

Ha nyár akkor nyaralás, vagy utazunk vagy a saját nyaralónkban élvezzük a pihenést. Ha saját  vízparti ingatlanról van szó, akkor, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa, Gadanecz Zoltán azt mondja, még mindig a Balaton a legnépszerűbb, azonban Velence, sőt a nagyobb folyók partja is keresett a vásárlók körében.

“Azt tapasztaljuk, hogy minden vízparti ingatlanra van érdeklődés, de továbbra is a Balaton a koronázatlan királynője a vízparti ingatlanok piacának. Aki Budapestről nézelődik vagy esetleg építkezne, ők a tavakat részítik előnyben. A fővárosiak a vidék csendjét, a jó levegőt és alkalomadtán a családdal, kisgyermekkel is biztonságos fürdési lehetőségeket keresik. A nagyobb tavaink, mint az említett “magyar tenger”, a Velencei-tó, a Fertő vagy a Tiszta-tó mind-mind egyre divatosabbak, nem meglepő, hiszen hazánkban rengeteg a gyönyörű vízfelület. “ – mondta Gadanecz Zoltán.

Gyerekkori álmok miatt vásárolnak a legtöbben

Ha építkezünk vagy ingatlanvásárlásra adjuk a fejünket akkor, az ingatlanpiaci szakértő szerint, általában egy gyermekkori álmunkat akarjuk valóra váltani.

“Az emberek egy életérzést akarnak vásárolni a balatonparti nyaralóval. Ott nyaralt szüleivel mindig a SZOT-üdülőkben, vagy a mamánál a Kádár-kockában? Igen, a mai felnőtt generációnak nagy hányada nem máshol, mint a Balaton-parton töltötte a nyarakat és visszavágyik, egyfajta retró érzés keríti hatalmába. A döntést ingatlan vásárlásnál egyébként is mindig érzelmi alapon hozunk meg, ezt nem szabad elfelejteni!” – fűzte hozzá a GDN szakértője, aki arra buzdítja a vízparti ingatlanokkal szemezőket, hogy nézzenek egy kicsit körbe a folyók mentén is, hiszen Magyarországon bőven akadnak a Balatonon kívül is varázslatos tájak. A Tisza vagy a Duna körüli városok, falvak is vonzóak lehetnek, főként azoknak, akik nem tudnak olyan mélyen a zsebükbe nyúlni, amennyire például egy Balaton közeli ingatlannál kell.

A Balaton ismét a régi

A Covid előtti, 2016-2019 közötti helyzethez kezd visszatérni a balatoni ingatlanpiac – mondta Herzog Gyöngyvér a vonyarcvashegyi GDN Ingatlanhálózat - Gyöngy Home tulajdonosa. Ahogyan akkor, úgy most is élénk az érdeklődés, sok hívást kapunk vásárlóktól. Ám egészen mást keresnek. A Covid előtt a telkek és felújítandó nyaralók is nagyon könnyen eladhatóak voltak, ma a minőség sokkal fontosabb. A vevők nem akarnak építkezni, felújítani, olyan ingatlant szeretnének, ami azonnal költözhető. Szintén változás, hogy a többség hitel nélkül vásárol, gyakori, hogy összedobja a család és úgy vesznek nyaralót. A legkeresettebbek az 50-80 millió közötti lakások és nyaralók, ezeket nagyon hamar elviszik, ha megfelelő állapotban vannak

 

LM