érdekességek

Tartós, puha és friss: egyre népszerűbb a műfű a kertbe

Tartós, puha és friss: egyre népszerűbb a műfű a kertbe

Kép forrása: Pe-Ki Apartman Pétfürdő

Műfű a kertben? Sokan döntenek mellette és sokan vannak ellene is. De vajon milyen előnyei vannak a műfűnek és milyen hátrányokkal kell együtt élni, ha valaki a kertjébe műfüvet rak le?

 

Kérdések és válaszok

A műfűnek számos előnye van, mindig zöld,puha és nagyon tartós megoldás. Nem igényel sok gondoskodást, így azok, akik számára a kertgondozásra nincs idő, netalán olyan helyen szeretnének füvesíteni, ahol inkább csak esztétikai jelentősége van, ott érdemes elgondolkodni a műfüvön. Nincs fűnyírás, nincsenek gyomnövények, nincs szárazság, nincs túl sok víz, amitől kirohad a fű. Nem csoda, hogy a műfű egyre népszerűbb, különösen az olyan helyeken, mint a vendéglátó egységek terasza, kertje, irodák vagy akár az apartmanok, nyaralók is. Ahol egymást váltják a vendégek és nincs is igazán lehetőség kertészkedni.

Sokan szeretnek, szeretnének kertes házban élni, ennek minden előnyével, a szabad levegővel, a kerti szépségekkel, azonban nem szeretnék azzal tölteni az idejüket, hogy gyepet gondoznak, füvet nyírnak, a kertben dolgoznak. Úgy vallják, hogy a kert a pihenésre való, és így döntenek a műfű mellett. Még öntözőrendszerre sem kell költeni, mindig ápolt és szép lesz a gyep. A műfű bárhol jól mutat, akár a szalonnasütők, medencék környékén is, és nagyon sok terhet levesz az ember válláról.

A műfű egyik hátránya, hogy drága és az előkészületek is sok pénzbe kerülnek. Azonban ha kiváló minőségű műfüvet telepíttetünk profin előkészített talajra, akkor több évtizedre meg van oldva a probléma. Fontos tudni, hogy a műfű, mint iparág, dinamikusan fejlődik. Napjainkban már olyan modern, puha, mutatós és tartós műfüvet gyártanak ami a megszólalásig hasonlít a valódi fűre.

Előnye, hogy az időjárási viszontagságoknak és az egyéb kényelmetlenségeknek ellenáll. Nem szárad ki, nem rohad ki, nem öli el a gyom, mindig üde zöld. Hátránya azonban, hogy a nagy melegben annyira felforrósodhat, hogy kényelmetlen rajta járni az embereknek és a háziállatoknak egyaránt. Ilyenkor érdemes locsolással lehűteni.

A szomszéd kertje…

A szomszéd kertje mindig zöldebb – szól a mondás, de ha legközelebb friss, üdezöld pázsitot látunk, gondoljuk arra, hogy lehetséges, hogy műfüvesítették a kertet, és azért tűnik ilyen ápoltnak a pázsit.

Az érvek és ellenérvek vég nélkül sorolhatók, azonban a legtöbbször az ember az anyagi megfontolásokat is háttérbe szorítva érzelmi indíttatásból dönt a műfű mellett vagy épp ellene. Észérvek mindkét oldalon vannak bőven, ilyenkor leginkább az érzelmek számítanak tehát.

(LM)