érdekességek

Mi is az a Provence-i stílus?

Mi is az a Provence-i stílus?

Kép forrása: pexels.com

Ha azt halljunk, hogy Provence-i stílus, szinte biztos, hogy beugranak a végtelen levendulamezők, és egy barátságos és otthonos vidéki házikó. Ez a lakberendezési stílus méltán olyan népszerű, és mondhatni annyira kedvelt, hogy sosem fog kimenni a divatból. A vidékies báj és a francia elegancia sokak vágya, viszont rengeteg tévhit is tartja még magát, hogy mitől is lesz egy otthon igazán Provence-i stílusú. A következőek utána járunk, hogy mit takar valójában ez a stílus, honnan származik, és persze a tévhitekről is lerántjuk a leplet, hogy ezeket elkerülve valóban a Provence-i stílus jegyei alapján alakíthassuk ki a lakást vagy akár a kertet.

 

Rusztikus és barátságos vidéki hangulat az otthonunkba és a kertünkbe is

Ez a kifinomul stílusirányzat a 21. században kezdett igazán nagy teret hódítani magának. Jellemzően vidékies és egyben franciás lakberendezési forma, amely a nemes egyszerűségének köszönhetően szerzett magának olyan nagy rajongótábort. Nevét Provence régióról kapta, mely Dél-Franciaországban található. Ez a vidék híres a csodálatos napsütötte tájairól, a konyhaművészetéről, szőlőiről, borairól, zamatos fűszereiről, és persze a végtelen levendulamezőiről. Ám a Provence-i lakberendezési stílus csak ihletet merít ezekből, nem borítja lilába vagy szőlőmintába otthonunkat.

Valójában úgy jellemezhetnénk, mint hagyományos stílus a mediterrán és a vidékies stílus kombinációja, egy kis francia eleganciával fűszerezve. A funkcionalitás fontos szempont, ahogyan a természetes fény használata is, de a rusztikus bútorok és a pasztell színek is jellemzőek erre az irányzatra. Persze nemcsak a lakás, de a kert is lehet Provence-i hangulatú, és talán sokan meglepődnek, de ilyenkor nem levendula mezőt szokás kialakítani a kertben, jellemzőbb virág a hortenzia, de a petúnia és a muskátli is. Ha kívülről nézünk meg egy ilyen stílusú házat, akkor keskeny, de magas ablakok és színes spaletták is jellemzik. A letisztultság és a kifinomultság kívül-belül jelen lehet.

Tévhitek a Provence-i stílussal kapcsolatban

Mivel annyira népszerű ez az irányzat, ezért sokan próbálkoznak is vele. A helyzet azonban az, hogy rengeteg a tévhit és a félreértés, hogy valójában mitől lesz igazán Provence-i stílusú az otthonunk. Lássuk hát a leggyakoribb tévhiteket, hogy mitől is lesz egy otthon Provence-i stílusú, vagyis inkább, hogy mitől nem:

A levendulától: ez az egyik leggyakoribb tévhit. Mivel a boltok polcait egy időben ellepték a levendulamintás bútorok, tárgyak, csetreszek, sokan gondolták, hogy ha ezeket megveszik, egyből Provence-i stílusúvá válik az otthonuk. Hát nem. Igaz ugyan, hogy ezen a vidéken híresek a levendulamezők, de egy ilyen stílusú kertben például több hortenziát láthatunk, mint levendulát, szóval nem ettől az aromás növénytől lesz vidéki-mediterrán-franciás az otthonunk, hanem inkább a rusztikus és funkcionális megoldásoktól.

A lilától: ez a tévhit is a levendulától eredeztethető. A valódi provence- i házban nagy meg kellene erőltetni a szemünket, ha lilát akarunk látni, ennek ellenére, még festékgyártók is Provenece-i fantázianévvel illatik gyakran a lila színt, félre vezetve a stílus iránt érdeklődőket. Ennek a stílusnak ugyanis a pasztellszínek a meghatározóbb színei.

LM