érdekességek

Medvehagyma – szuperdivatos, szuperfinom

Medvehagyma – szuperdivatos, szuperfinom

Kép forrása: pixabay.com

A medvehagyma az elmúlt pár évben vált igazán trendivé, divatosság, ekkor fedezték fel újra jótékony hatásait és persze finom ízét. A medvehagymát egyre többen használják a mindennapokban, ez a tavasz egyik legfinomabb növénye, azonban szedésekor figyelni kell arra, hogy ne keverjük össze az egyébként mérgező gyöngyvirággal. Nagyon hasonlítanak ugyanis.

 

A medvehagyma titka

Finom, zsenge és fűszeres, vad fokhagymának is hívják, és valóban, íze inkább hasonlít a fokhagymáéhoz, mint a hagymáéhoz. Tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és hazánkban is terem, erdőkben mi is találkozhatunk vele. Pogácsákban isteni, és szinte  minden tavaszi, friss ételnek különleges ízt ad. Gyógy- és fűszernövény egyben, aminek ízét sokan kedvelik.

Egy kis növénytan

A medvehagyma egy egyszikű, a hagymák nemzetségébe tartozó növény, hosszú, fehér szára és lándzsa alakú levele van. A nevét pedig onnan kapta, hogy a barnamedvék előszeretettel ássák és legelik ezt a növényt téli álmukból felébredve. A medvehagyma évelő, tavasztól nyár közepéig szedhető. Hazánkban Somogy, Zala és Baranya megyékben van a legtöbb belőlük, de az árnyékos, lombos erdőkben bárhol találkozhatunk vele. Az első hajtások megjelenésekor már gyűjthető, de a virágzás után már nem, amint ezek megjelennek, a hagyma már nem szedhető.

Fontos, hogy két mérgező növénnyel is össze lehet keverni, az egyik a gyöngyvirág, a másik az őszi kikerics, ezek elfogyasztása pedig életveszélyes. Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy medvehagymát találtunk-e, egyszerűen vegyünk le egy levelet, morzsoljuk össze és szagoljuk meg, ha erős fokhagymaszagot érzünk, akkor az medvehagyma lesz. Azonban csak első látásra ugyanolyanok, ha megvizsgáljuk leveleiket, láthatjuk a különbséget.

Gyógyít és fűszerez

A medvehagyma a népi gyógyászatban is fontos szerepet játszik, a medvehagyma jótékony hatással van a női bajokra, a fejfájásra, szédülésre és akkor is előszeretettel használták eleink, amikor emésztőrendszeri panaszok kínozták őket. A medvehagyma egyfajta természetes antibiotikum, ma már nem csak frissen és szárítva használják, léteznek belőle készült cseppek, olajok, kivonatok és kapszulás formában is hozzá lehet jutni. A sószegény diétának is remek kiegészítője, és fontos szerepet játszik a méregtelenítésben is. A-, B-, C- és H-vitamin forrás, hatóanyaga a kéntartalmú allicin, a vas, a magnézium, a magán, a cink és a szelén. Hasonló, mint a fokhagyma, viszont a medvehagyma hatásai erősebbek, mint a termesztett fokhagymáé. Tehát mint gyakorlatilag minden fűszernövény, gyógyító hatása is van egyben.

(LM)