érdekességek

Május 25-én van a Bor Világnapja

Május 25-én van a Bor Világnapja

Kép forrása: pexels.com

Május 25-én, Szent Orbán napján ünnepeljük a Bor Világnapját.

 

Világszerte ünneplik, azonban nálunk leginkább Szent Orbánhoz és a májusi fagyosszentek köré épült néphagyományokhoz kötjük e napot. Az a mondás járja, hogy: “Savanyú lesz a bor, ha Orbán napja esős, édes, ha tiszta az idő.”

Szent Orbán a szőlő, a szüretelők, vincellérek és kádárok védőszentje, rengeteg hagyomány kötődik az egykori pápához, többek között a Bor Világnapját is Szent Orbán napján jegyzik.

A hagyomány szerint pápaként ő rendelte el, hogy a miseáldozat kelyhét és tányérkáját aranyból vagy ezüstből készítsék. Ezért szőlőfürttel vagy kehellyel szokták ábrázolni, és így lett belőle végül is a bor és a szőlő patrónusa. A pápa egyébként a III. században élt, és vértanúhalált halt.

Ha Orbán napján kisebb lehűléstől lehetett tartani, és a szőlőtermést igyekeztek a szőlősgazdák védelmezni. Ennek érdekében a szőlőhegyeken a kései fagyok, egyéb időjárási pusztítások ellenében Orbán szobrokat állítottak.

Szent Orbán földi maradványai a Tokaji Borvidéken, Monokon, Kossuth Lajos szülővárosában őrzik.

A jeles nap emlékeztet bennünket arra, hogy a bor nem csupán egy ital, hanem egy egész világ, tele hagyományokkal, ízekkel és történetekkel.

És hogy ünnepeljük a Bor Világnapját? Természetesen egy jó pohár borral, hozzá egy kitűnő étellel, és jó társasággal!

 

#érdekesség