érdekességek

Luxusóra PET palackból

Luxusóra PET palackból

Kép forrása: pexels.com

Napjainkban a fenntarthatóság szinte már minden területen megkerülhetetlen szempont, nincs ez másként az ékszer- és az órapiacon sem. A svájci óraipar fejlődésének részeként megjelenik a különleges anyaghasználat, melynek során olyan egyedi megoldásokkal találkozhatunk, mint például az újrahasznosított tengeri műanyaghulladékból készült számlap. Emellett az ékszergyártók az etikusabb beszerzési forrásokon keresztül igyekeznek támogatni a jövő felelős ékszeriparát. A BÁV december 6-án kezdődő 80. Művészeti Aukcióján is megjelennek olyan tételek, amelyek nemcsak szépségük és értékük, de fenntartható forrásuk miatt is figyelemreméltók.

 

Óceáni hulladékból luxusóra

Kutatók szerint az extrém globális műanyagfogyasztás és a rosszul szervezett hulladékkezelés eredményeként évente 2,4-4 millió tonna műanyag kerül a tengerbe a folyókon keresztül. Mindezt figyelembe véve, a klímamentesen üzemelő független svájci Oris márka már régóta nagy gondot fordít az óceánok védelmére: népszerű búváróra-sorozatuk, az Aquis limitált példányszámban készült szériájában is olyan számlappal látták el óráikat, amely az óceánokat szennyező PET palackokból készültek.

A decemberi aukción is listázott Oris Aquis Date Upsycle-sorozat egy darabjának különlegessége az álomszerű, impresszionista festményeket idéző számlap, amely a széria mindegyik órájánál teljesen egyedi. A sorszámozott 36,5 mm átmérőjű, 300 méterig vízálló, zafír kristályüveges unisex búváróra az aukción 320.000 forintos induló áron került fel a licittételek listájára. Mivel ez egy ugyanilyen új óra árának csak a töredéke, így ez a tétel valóban kiváló befektetési lehetőséget rejt magában.

A színtiszta arany a tiszta beszerzésnél kezdődik

A leginkább kiváló minőségű svájci órák és ékszerek gyártásáról ismert Chopard közel 10 éve indult el a fenntartható luxus felé vezető úton. Hírneve és öko-imázsa a beszerzési láncának megtisztításával erősödött tovább, amikor 2018 júliusában bejelentette, hogy az ékszereikhez használt arany 100%-ig etikus forrásból, 40%-a pedig kisebb méretű, kézműves bányászatokból érkezik. A márka azóta nem csak az arany, de a gyémántok és a drágakövek beszerzése terén is átlátható ügymenetre törekszik. Mindezzel támogatva a fenntarthatóságot és az iparág kisebb, de magas minőséget képviselő szereplőinek fennmaradását.

Több Chopard tétel is gazdát keres a BÁV soron következő aukcióján, köztük a Julia Roberts által is kedvelt ikonikus Happy Diamonds sorozatból egy gyönyörű, 5 mozgó briliánsos fehérarany női karóra, melynek tokját 78 apró gyémánt díszíti, valamint egy hozzá passzoló ovális, szintén fehérarany Happy Diamonds nyakék. Bár a két tételre külön lehet licitálni, ám ha valaki ügyesen teszi meg tétjeit, lehetősége lehet egy összeillő szettet hazavinni. Az impozáns luxusóra kikiáltási ára kereken 1 millió forint, míg a nyakékre 900.000 forinttól indul a licit.

LM