érdekességek

Különbséget tesznek a nyelvek között a kutyák

Különbséget tesznek a nyelvek között a kutyák

Kép forrása: pixabay.com

A kutyaagy érzékelni tudja, ha emberi beszédet hall, ezt tudjuk, és érezzük is, ha kutyánk van. Az ELTE Természettudományi Karának (TTK) etológusai azonban most bebizonyították, hogy a kutyák agya képes különbséget tenni az emberi nyelvek között.

 

Agyi képalkotásos vizsgálat során megállapították, hogy más-más mintázatot mutat az agyuk, ha ismert vagy ha ismeretlen nyelvet hallanak. Elsőként sikerült kutatással igazolniuk, hogy egy nem emberi agy is meg tud különböztetni két nyelvet egymástól. A NeuroImage tudományos folyóiratban publikált kutatás arra keresett választ, hogy feltűnnek-e a kutyáknak a nyelvek közötti különbséget.

Spanyolul és magyarul is szólt A kis herceg

Tizennyolc kutya vett részt a vizsgálatban, a kutatók agyi képalkotásos vizsgálatot végeztek. Elsőként a kutyákat kiképezték arra, hogy mozdulatlanul feküdjenek az MR készülékben. A kutyák egész életükben csak nyelvet hallottak csak a gazdájuktól, a magyart vagy a spanyolt. A kísérlet alatt A kis hercegből játszottak le nekik részleteket magyarul és spanyolul, azért, hogy összehasonlítsák az agyi válaszaikat. Ezen kívül pedig a szövegrészleteket kis részekre darabolva és összekeverve is lejátszottak egy-egy részletet a kutyáknak. Ez utóbbit azért, hogy megvizsgálják, hogy az ebek felismerik-e a különbséget a beszéd és a nem-beszéd között. A természetellenesen összevágott, részekre darabolt részleteket is meghallgatták a kutyák, és az így keletkezett agyi válaszaikat is rögzítették. A kutatók úgy találták, hogy a kutyák felismerik a különbséget, az agyi válaszaik mintázata különbözött.

Persze ennél fontosabb kérdés, hogy megkülönböztették-e a két nyelvet egymástól a kutyák. Erre is igen volt a válasz, a kutatók ugyanis a másodlagos hallókéregben eltérő mintázatokat találtak az agyi válaszokban. Minél idősebb volt egy kutya, annál jobban el tudta az agya különíteni a két nyelvet, ebből arra következettek a kutatók, hogy a kutyák életük során egyre jobban megtanulják gazdájuk nyelvét.

Izgalmas felfedezés

A cikk egyik társszerzője, Laura V. Cuaya Mexikóból költözött Magyarországra, és hozta magával kutyáját, Kun-kunt is. Innen jött az alapötlet, hogy feltűnik-e a kutyának, hogy itt más nyelven beszélnek az emberek. Az ELTE TTK kutatói az elsők, akik kimutatták, hogy egy nem emberi agy is képes megkülönböztetni egymástól az emberi nyelveket. Azt azonban nem tudják, hogy erre csak a kutyák képesek-e, vagy az ember közelében élő állatfajok bármelyike is. Ennek megállapítására további kutatásokra van szükség.

(LM)