érdekességek

Ingyenes temetés, de csak élőknek

Ingyenes temetés, de csak élőknek

Kép forrása: pixabay.com

A halálközeli élmények sokszor megváltoztatják az ember felfogását és a világról alkotott nézetét. Erre gondolhattak Koreában akkor, amikor kitalálták az élve eltemetés terápiáját. A Hyowon Healing Center nevű intézmény 2012-ben nyitotta meg kapuit, és megszervezi, hogy minden embernek saját temetése legyen, majd meghalljon. Legalábbis úgy érezze magát az elkövetkező 10 percben. Az alapfelvetés teljesen érthető, a cél az, hogy az emberek életminősége javuljon, amikor visszatérnek a halál torkából.

 

Részt vehetünk a saját temetésünkön

Az egész úgy néz ki, hogy egy adott időben egyszerre több embert temetnek el. Kapnak halotti leplet, temetési portrét, végrendeletet készítenek, majd belefekszenek a koporsóba. Elsőre az egész hátborzongatónak tűnik, hiszen senki sem akar meghalni. A rohanó világban azonban gyakran megfeledkezünk arról, hogy ma semmi sem tart örökké, és bármelyik pillanatban megtörténhet a baj. Azok az emberek, akik belefeküdnek ezekbe a koporsókba, sokkal közelebb érzik magukat a halálhoz, és elgondolkodhatnak az életükön.

Meg kell jegyezni, hogy Koreában nagyon nagy nyomás éri a fiatalokat, az egyetemi évek annyira stresszesek, hogy a duplájára nő az öngyilkosok száma. Nem véletlen, hogy az idősek mellett egyre több fiatal egyetemista próbálja ki a koporsós terápiát, hogy egy kicsit új szemszögből lássa az életét. Európai szemmel egy kicsit erősnek tűnhet az ötlet, de nálunk is ki lehetne próbálni, hogy milyen érzés a halál közelében lenni. Amikor kilépünk a sírból, akkor érezni fogjuk, hogy még rengeteg lehetőség áll előttünk.

(LM)