érdekességek

Így válasszunk fúrót barkácscélra…

Így válasszunk fúrót barkácscélra…

Kép forrása: emag.hu

A fúrók széles választékkal állnak rendelkezésre, így nem könnyű feladat a számunkra ideális készülék kiválasztása. Még abban az esetben is érdemes kicsit elmélyedni a tulajdonságok és jellemzők között, ha kizárólag barkácscélra keresünk fúrógépet.

 

Elsőként érdemes mérlegelnünk, egy hagyományos elektromos vagy egy akkumulátoros készülék szolgálja jobban az igényeinket. Mindkét változat rendelkezik előnyös és hátrányos tulajdonságokkal, így nem lehet rávágni, melyik a jobb a választás.

A hálózatról üzemeltetett fúrók rendszerint nagyobb teljesítménnyel rendelkeznek, ráadásul esetükben nem áll fenn annak a veszélye, hogy merülést követően nem tudjuk folytatni a munkát. Viszont biztosítani kell számukra a hálózati feszültséget, amit csakis áramvezető kábellel tudunk megtenni; munka közben ez bizony zavaró lehet.

Az akkumulátoros fúrók esetében nincs ilyen gond, hiszen a táplálást egy korszerű lítium-ion akku végzi. Ezek a készülékek teljesen mobilisek, olyan helyszínen is használhatók, ahol nem áll rendelkezésre hálózati csatlakozás. A merüléssel kapcsolatos problémákra megoldást jelenthet, ha csereakkumulátorral rendelkezünk. Persze nem szabad megfeledkezni arról, hogy azonos minőséget képviselő készülékek esetén az akkumulátoros gép rendszerint drágább, mint az elektromos változat.

Érdemes néhány szót ejteni a fúró „erejéről” is. Laikusként ezt általában a wattban kifejezett teljesítménynek köszönhetően tudjuk felmérni, ugyanakkor a nyomaték lehet a beszédesebb adat. Való igaz, ha nagy lyukakat szeretnénk fúrni a legkeményebb anyagokba, akkor egy nagyobb teljesítménnyel rendelkező fúrógépre lesz szükségünk, de az esetek túlnyomó többségében a nyomaték szolgáltat érdemi információval. Egy átlagos nyomatékkal rendelkező fúrógép már tökéletesen alkalmas lehet a legkülönfélébb otthoni felhasználásra.

A teljesítmény és a nyomaték azonban meghatároz egy másik fontos tulajdonságot: magát a termék árát. Az árakról csak általánosságban lehet beszélni. A gyengébb képességű, de minőségi gyártótól származó gépek sok esetben már 20 ezer forint alatti áron is elérhetők, míg a rendszeres használatra készített átlagos fúrógépek 30 és 60 ezer forint között vásárolhatók meg. Természetesen a fúrók között is találhatunk olyan gépet, aminek az ára a csillagos eget súrolja.

Az árat és a használhatóságot jelentősen befolyásolhatja az is, hogy kábeles vagy akkumulátoros fúrót választunk. A sokoldalúság és a mobilitás az akkus megoldások mellett szól, de ezek elsősorban fúró-csavarbehajtó gépek esetében képesek jó teljesítményre. Az akkus táplálás természetesen felárat is jelent, de bizonyos esetekben indokolt lehet ennek a típusnak a használata.

Érdemes ellenőriznünk a garancia időtartamát is. Ha egy megbízható gyártó termékét választjuk, az esetben valóban kicsi a meghibásodás esélye, de nem árt biztosra menni. A gyártói garancia rendszerint 1 vagy 2 éves időtartamig érvényes, ez alapján is mérlegelhetünk fúrógép vásárlás előtt.

#hirdetés #reklám #promóció