érdekességek

Görögdinnye: egy nyári kedvenc egzotikus eredettörténete

Görögdinnye: egy nyári kedvenc egzotikus eredettörténete

Kép forrása: pexels.com

Ha nyár, akkor görögdinnye. A hazai piacokon már megjelentek az első, mézédes magyar példányok, de kevesen tudják, hogy ez a lédús, piros belsejű gyümölcs nem is olyan „őshonos”, mint ahogy elsőre gondolnánk. A görögdinnye hosszú, izgalmas utat tett meg, míg a magyar kertekbe és szívünkbe került.

 

A görögdinnye eredete nem Európában, de még csak nem is Görögországban keresendő – a név megtévesztő lehet. A tudományos közösség egyetért abban, hogy a gyümölcs vad őse Afrikából, feltehetően a mai Szudán vagy Líbia területéről származik, ahol már több mint 4000 éve termesztették. Régészeti leletek tanúsága szerint az ókori egyiptomi sírokban is találtak dinnyemagokat – ez arra utal, hogy a fáraók is fogyasztották.

A görögdinnye az ókori kereskedelmi útvonalakon keresztül indult hódító útjára – előbb a Közel-Kelet, majd Ázsia felé. A görögök és rómaiak is ismerték és termesztették, innen eredhet a magyar „görögdinnye” elnevezés is. A középkori Európában a gyümölcs már igazi kuriózumnak számított, főleg a nemesi udvarok asztalán jelent meg.

A történelmi források szerint a dinnye a 16–17. században, a török hódoltság idején honosodott meg a Kárpát-medencében. A hódítók nemcsak harcosokat és építészetet hoztak, hanem új élelmiszernövényeket is – így került hozzánk a görögdinnye, amely a magyar földön is gyorsan otthonra talált. Az Alföld napfényes, meleg klímája ideálisnak bizonyult a termesztéshez.

Napjainkban Magyarországon több ezer hektáron termesztenek görögdinnyét, főként Békés, Baranya és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben. A hazai fajták – mint például a „Top Gun” vagy a „Crimson Sweet” – Európa-szerte keresettek. A magyar dinnye a kiváló ízéről, lédússágáról és frissítő hatásáról híres.

A görögdinnye ma már több, mint egy gyümölcs – szimbóluma a nyárnak, a közös családi vacsoráknak, a vízparti piknikeknek. És bár Afrika sivatagaiban kezdte pályafutását, ma már méltán tekinthetjük sajátunknak.

Frissítő, nyárias görögdinnye recept:

Görögdinnyés-fetás saláta mentával

Hozzávalók (4 adaghoz):

  • 1 kg görögdinnye (mag nélküli, felkockázva)

  • 150 g feta sajt (morzsolva vagy kockázva)

  • 1 kis lilahagyma (nagyon vékony szeletekre vágva)

  • egy marék friss menta (durvára aprítva)

  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj

  • fél lime vagy citrom leve

  • frissen őrölt bors ízlés szerint

Elkészítés:

  1. A felkockázott, jól behűtött görögdinnyét egy nagyobb tálba tesszük.

  2. Hozzáadjuk a feta sajtot, a lilahagymát és a mentát.

  3. Meglocsoljuk olívaolajjal és a lime levével.

  4. Óvatosan összeforgatjuk, majd frissen őrölt borssal megszórjuk.

  5. 5-10 percre hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek.


Ha extrát szeretnél, egy marék pirított tökmagot vagy diót is szórhatsz rá. Grillezett csirkemell mellé kiváló köret, de magában is üdítő nyári fogás.

 

LM